Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De verloren jongen - Chantal van Mierlo

Geschreven op vrijdag 4 maart 2022

Een thriller serie van Nederlandse bodem, dat maakte mij erg nieuwsgierig!
Van Mierlo maakt een goed begin, een nogal toegetakeld lichaam wordt aangetroffen en direct zit je als lezer in deze zaak. De zaak wordt trouwens niet minder gruwelijk naarmate het verhaal vordert dus wees gewaarschuwd…

Tijdens het einde wist Van Mierlo mij goed bij de lurven te grijpen. Dat was het moment waarop ze mij bewees dat ze echt spannende situaties neer kan zetten waarbij je het boek niet meer weg wilt leggen.

Dat Julia wordt ingeschakeld om een profiel van een dader te maken geeft een interessante invalshoek. De nadruk ligt op de dader nog zonder te weten wie dat is. Wel zorgt dit ervoor dat je je minder betrokken voelt bij de slachtoffers. Sowieso lees je het verhaal nogal eenzijdig. Het draait enkel om Julia en haar gedachten en ervaringen. De zaak voelt daarom soms een beetje als bijzaak waardoor ik wel wat spanning gemist heb.

Van Mierlo weet met Julia Menken een interessant personage neer te zetten. Iemand die zeker de potentie heeft om een serie omheen te bouwen. Ik hoop wel dat de privé omstandigheden van Julia iets minder alle kanten op gaan in het volgende deel en dat de zaak niet weer onder zal sneeuwen. Dat gezegd hebbende wil ik wel benoemen dat Van Mierlo gedurfde keuzes weet te maken. Daar hou ik van want dan weet je nooit zeker welke kant een verhaal op kan gaan. Dat biedt dan ook zeker een hoop potentie voor de volgende delen!

Titel: De verloren jongen
Auteur: Chantal van Mierlo
 
Genre: thriller
Aantal pagina's: 372
 
ISBN: 978 94 610 9596 1
Uitgever: De Crime Compagnie
 
Verschenen: januari 0013

De emoties in het verhaal miste ik een beetje, zelfs op het einde wordt er vrij neutraal geschreven ondanks de spannende en heftige situaties. Sowieso blijft Julia redelijk op de vlakte, mede door haar eigen trauma’s.
Tijdens het einde wist Van Mierlo mij goed bij de lurven te grijpen. Dat was het moment waarop ze mij bewees dat ze echt spannende situaties neer kan zetten waarbij je het boek niet meer weg wilt leggen.

Het tweede deel uit de Julia Menken serie, De laatste vrouw, verschijnt deze maand al! Eén tip, lees de flaptekst hiervan nog niet als je De verloren jongen nog niet gelezen hebt. De flaptekst geeft misschien net wat teveel weg als je dit deel nog moet lezen…

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Na een traumatische ervaring werkt gedragsdeskundige Julia Menken uitsluitend aan cold cases. Maar wanneer het verminkte lichaam van een vijftienjarige jongen wordt gevonden in Arnhem, krijgt ze van haar baas de zaak toegewezen.

Lukt het Julia om haar gevoelens uit te schakelen en de moordenaar te pakken voor er nog meer slachtoffers vallen?