Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De zwervende spits - Joep van Deudekom

Geschreven op maandag 16 mei 2022

Van Deudekom heeft al meerdere boeken geschreven over Pieter en zijn vrienden. Het fijne is dat je De zwervende spits zonder problemen kunt volgen wanneer je nog geen andere delen hebt gelezen. Daarnaast heb je ook nog een mooie stapel boeken te gaan wanneer je dit boek leuk vindt, een win-win situatie!

Al met al heeft Van Deudekom met 'De zwervende spits' een onderhoudend en spannend avontuur afgeleverd met een serieuze ondertoon.

Persoonlijk zit ik niet zo in het voetbal waardoor niet alle termen of situaties even bekend zijn. Ik kan me voorstellen dat het boek nog net wat leuker is voor kinderen die wél wat met voetballen hebben vanwege de herkenbaarheid die zijn zullen ervaren. Toch is het verhaal ook als leek prima te volgen.

Zonder het onderwerp erg zwaar te maken, heeft Van Deudekom een serieus thema in dit verhaal meegenomen, jongeren uit Afrika die het denken te gaan maken als voetballer in Europa. De droom is mooi, maar de werkelijkheid hard en veel van hen belanden in een zwerversbestaan. Het is ook niet een probleem waar we in Nederland veel mee geconfronteerd worden, maar juist daarom misschien wel goed om eens onder de aandacht te brengen. Daarnaast maakt Van Deudekom er ook geen sprookje van. Vender heeft absoluut bepaalde talenten, maar onfeilbaar is hij zeker niet. Daarnaast wordt benadrukt dat nu goed kunnen voetballen geen garantie is om ook over een tijdje nog aan de top te staan.

Titel: De zwervende spits
Auteur: Joep van Deudekom
Illustrator: Michiel van de Vijver
 
Genre: jeugd (9+)
Aantal pagina's: 150
 
ISBN: 978 90 258 8307 2
Uitgever: Leopold
 
Verschenen: april 0013

De rol van Dirk (die eigenlijk Samantha heet) vind ik verrassend en leuk. Een boek dat op het eerste gezicht misschien meer iets voor jongens lijkt te zijn, krijgt hierdoor ook een grotere aantrekkingskracht op meisjes. Vriendschap en avontuur staan centraal, niet of je nu een jongen of een meisje bent. Het avontuur is spannend maar niet eng waardoor het geschikt is voor heel veel kinderen. Het leent zich bijvoorbeeld heel goed om voor te lezen, of dat nu is aan je eigen kind(eren) of aan een klas, maar natuurlijk is zelf lezen ook zeker een optie. Het taalgebruik is niet kinderachtig en goed te volgen.

Al met al heeft Van Deudekom met De zwervende spits een onderhoudend en spannend avontuur afgeleverd met een serieuze ondertoon. Een aanrader voor (school)bibliotheken en andere boekenkasten!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Over De zwervende spits:

Pieter is keeper en aanvoerder. Na een voetbalwedstrijd in Parijs ontmoet hij een paar jonge Afrikaanse voetballers. De veelbelovende Vender en zijn vrienden zijn door een voetbalmakelaar aan hun lot overgelaten. Noodgedwongen leiden zij een zwervend bestaan.

Ondertussen staat het Hercules jeugdteam waarbij Pieter en zijn vrienden spelen onder druk. Een paar spelers dreigen vervangen te worden. Dat mag niet gebeuren! Pieter bedenkt een plan om zowel Vender als het voetbalteam te redden.