De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

De zwervende spits - Joep van Deudekom

Geschreven op maandag 16 mei 2022

Van Deudekom heeft al meerdere boeken geschreven over Pieter en zijn vrienden. Het fijne is dat je De zwervende spits zonder problemen kunt volgen wanneer je nog geen andere delen hebt gelezen. Daarnaast heb je ook nog een mooie stapel boeken te gaan wanneer je dit boek leuk vindt, een win-win situatie!

Al met al heeft Van Deudekom met 'De zwervende spits' een onderhoudend en spannend avontuur afgeleverd met een serieuze ondertoon.

Persoonlijk zit ik niet zo in het voetbal waardoor niet alle termen of situaties even bekend zijn. Ik kan me voorstellen dat het boek nog net wat leuker is voor kinderen die wél wat met voetballen hebben vanwege de herkenbaarheid die zijn zullen ervaren. Toch is het verhaal ook als leek prima te volgen.

Zonder het onderwerp erg zwaar te maken, heeft Van Deudekom een serieus thema in dit verhaal meegenomen, jongeren uit Afrika die het denken te gaan maken als voetballer in Europa. De droom is mooi, maar de werkelijkheid hard en veel van hen belanden in een zwerversbestaan. Het is ook niet een probleem waar we in Nederland veel mee geconfronteerd worden, maar juist daarom misschien wel goed om eens onder de aandacht te brengen. Daarnaast maakt Van Deudekom er ook geen sprookje van. Vender heeft absoluut bepaalde talenten, maar onfeilbaar is hij zeker niet. Daarnaast wordt benadrukt dat nu goed kunnen voetballen geen garantie is om ook over een tijdje nog aan de top te staan.

Titel: De zwervende spits
Auteur: Joep van Deudekom
Illustrator: Michiel van de Vijver
 
Genre: jeugd (9+)
Aantal pagina's: 150
 
ISBN: 978 90 258 8307 2
Uitgever: Leopold
 
Verschenen: april 0013
Prijs: onbekend

De rol van Dirk (die eigenlijk Samantha heet) vind ik verrassend en leuk. Een boek dat op het eerste gezicht misschien meer iets voor jongens lijkt te zijn, krijgt hierdoor ook een grotere aantrekkingskracht op meisjes. Vriendschap en avontuur staan centraal, niet of je nu een jongen of een meisje bent. Het avontuur is spannend maar niet eng waardoor het geschikt is voor heel veel kinderen. Het leent zich bijvoorbeeld heel goed om voor te lezen, of dat nu is aan je eigen kind(eren) of aan een klas, maar natuurlijk is zelf lezen ook zeker een optie. Het taalgebruik is niet kinderachtig en goed te volgen.

Al met al heeft Van Deudekom met De zwervende spits een onderhoudend en spannend avontuur afgeleverd met een serieuze ondertoon. Een aanrader voor (school)bibliotheken en andere boekenkasten!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Over De zwervende spits:

Pieter is keeper en aanvoerder. Na een voetbalwedstrijd in Parijs ontmoet hij een paar jonge Afrikaanse voetballers. De veelbelovende Vender en zijn vrienden zijn door een voetbalmakelaar aan hun lot overgelaten. Noodgedwongen leiden zij een zwervend bestaan.

Ondertussen staat het Hercules jeugdteam waarbij Pieter en zijn vrienden spelen onder druk. Een paar spelers dreigen vervangen te worden. Dat mag niet gebeuren! Pieter bedenkt een plan om zowel Vender als het voetbalteam te redden.