De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass
Val voor jou Tijan
Met een beetje geluk Tamara Haagmans
Boutje van de rommelberg Mirjam Oldenhave
Leuke nieuwe buren Jane Fallon
Perfect match Patricia Snel
De dikke Vlo en Stiekel Pieter Koolwijk
André Kuipers en De Kleine ... André Kuipers
Wreed spel Angela Marsons
Loslopen Laura van der Haar
Hallo, hallo, wie brult daa... Harmen van Straaten

Een onfortuinlijke geschiedenis - Grace Hitchcock

Geschreven op maandag 25 januari 2021

Ik vind het heerlijk om ook af en toe in het verleden te duiken. Bij dit boek, Een onfortuinlijke geschiedenis, was ik vooral benieuwd naar Edyth en Nellie en hun connectie met elkaar. Helaas was de rol van Nellie een stuk kleiner dan ik had verwacht.

De auteur weet zelfs bij de lezer achterdocht te zaaien. Wie is er wel en niet te vertrouwen?

De auteur sprong met vlagen van de hak op de tak waardoor ik het gevoel kreeg dat het verhaal niet helemaal mooi uitgewerkt was. Bane draait in zijn mening om als een blad aan een boom en ook de tijd op Blackwell Island verloopt schokkerig. De situaties gaan niet heel vloeiend in elkaar over.

Wel weet Hitchcock de historische sfeer goed neer te zetten en is het leuk om eens te lezen over een meer vrijgevochten vrouw in die tijd. Edyth is niet de standaard hulpeloze en volgzame vrouw. De personages hadden wel iets dieper uitgewerkt mogen worden maar de auteur weet zelfs bij de lezer achterdocht te zaaien. Wie is er wel en niet te vertrouwen?

Over het einde kan ik weinig zeggen, dat zou teveel van dit verhaal weggeven, maar ik vond ook hier dat situaties te abrupt in elkaar overgingen of dat er gebeurtenissen en personages bleven liggen. Ik begrijp dat het boek om Edyth draait maar ik had bijvoorbeeld meer verwacht van Nellie aangezien zij wordt genoemd op de achterflap. Haar bijdrage vond ik dan ook teleurstellend klein. Hier had Hitchcock veel meer mee kunnen doen.

Titel: Een onfortuinlijke geschiedenis
Auteur: Grace Hitchcock
 
Genre: historische roman
Aantal pagina's: 320
 
ISBN: 978 90 297 3008 2
Uitgever: Kokboekencentrum
 
Verschenen: januari 2021
Prijs: € 19,99

Het boek leest verder gemakkelijk. Het verhaal is goed te volgen en een aantal momenten ging ik er helemaal in op. Het is een fijn boek om je even mee af te sluiten van de buitenwereld.

De noot van de auteur aan het eind van dit boek is een mooie toevoeging, ik had namelijk geen idee dat Nellie echt heeft bestaan. Het is afschuwelijk om te bedenken hoe gemakkelijk vrouwen naar een psychiatrische instelling gestuurd konden worden zonder hier iets in te kunnen doen. Machteloos moesten zij hun lot ondergaan. Door het aanboren van dit onderwerp zorgt Hitchcock voor een serieuze ondertoon.

Bestel Een onfortuinlijke geschiedenis via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 19,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

New York, 1887. De erfgename Edyth Foster voelt niet de behoefte zich te voegen naar wat de maatschappij van haar verwacht.

Ze leeft zich uit en geniet van haar excentrieke hobby’s, zoals schermen en fietsen op haar vélocipède. Maar vlak voor haar vijfentwintigste verjaardag, wanneer ze eindelijk over haar erfenis zal kunnen beschikken, laat haar oom, die het geld voor haar beheert, haar opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Daar sluit ze vriendschap met undercover journaliste Nellie Bly. Hun toekomst ziet er grimmig uit… zullen ze erin slagen een weg naar buiten te vinden en hun ware zelf te heroveren?