Wolfie Andy Harkness
De crèche Elle van Rijn
De bibliotheek van Parijs Janet Skeslien Charles
Ik ga bij Japie wonen Rindert Kromhout
Noorderlicht Mariska Overman
Vlinder Miriam Bruijstens
Vermist Loes Leeman
Het geheim van de wifi Angelique van Dam
Goud & Lavijn Kim Bonefaas
Geloof mij J.P. Delaney
Een klein gebaar Lucy Dillon
De Hot Daddy List Madelein Kerseboom
Eendje Smeerpoets Steve Smallman
Een onfortuinlijke geschied... Grace Hitchcock
Het boek van jou en mij Fionnuala Kearney
Onder de sterren van Montpe... Marina Folkers
Fee Fleur tovert met dieren Marianne Witte
De kliniek Martine Kamphuis
Prachtig gebroken Ad van de Lisdonk
Ik weet niet wat ik zeggen ... Mariska Overman en Rob Brun...
Cinder & Ella Kelly Oram
Floor breekt de regels Marjon Hoffman
Voorlezen met Kolletje en Dirk Pieter Feller
Onder sterren Klaartje van Setten
Tot snel! Beth O'Leary

Een onverwachte kerst - Natalie Cox

Geschreven op woensdag 25 november 2020

Eenmaal uit heb ik het boek ietwat teleurgesteld weggelegd omdat kerst een minder grote rol speelde dan ik had verwacht. Ja het verhaal speelt zich af vlak voor en tijdens kerst, er is sneeuw en hoofdpersoon Charlie zet ook een soort kerstboom op. Toch had dit verhaal zich voor mijn gevoel ook gemakkelijk tijdens een andere periode in het jaar kunnen afspelen. Wanneer je zoveel kerst aan de indruk van een boek meegeeft, dan vind ik ook dat kerst een grote, onmisbare rol moet spelen.

Ik denk daarom dat je het hele boek zo moet zien. Losjes, een prima tussendoortje om te lezen, en er niet teveel over nadenken.

Hoofdpersoon Charlie (die ik wel pas helemaal aan het eind van het boek enigszins sympathiek begon te vinden) woont en werkt in Londen. Door een ongelukje kan ze tijdelijk niet in haar appartement verblijven. Bij haar nicht Jez mag ze wel een tijdje komen logeren. Jez heeft wel een hondenhotel en laat Charlie nou net niet zoveel op hebben met (deze) dieren.

Hoewel het boek zeer vlot leest, lijken er ook wat gemakkelijke keuzes gemaakt te zijn. Charlies verwondingen hinderen haar niet al te lang bijvoorbeeld. Al snel maakt ze dat ze wegkomt uit het ziekenhuis zonder de benodigde toestemming. Ze komt ze bij Jez in huis waar ze al snel van alles doet en een check van een dokter krijgt ze niet meer (ok, een korte check van de knappe dierenarts wanneer ze pas is gearriveerd) en dan ze kan alles weer.

Is dit storend voor het verhaal? Op zich niet. Toch vind ik het storend omdat het ongeloofwaardig overkomt en dit had gemakkelijk voorkomen kunnen worden door een andere reden te verzinnen waarom Charlie tijdelijk niet in haar eigen woning kon verblijven. Nu zijn er wel meer gebeurtenissen waarbij je je wenkbrauwen kunt optrekken, Cox lijkt zich meer te hebben gericht op grappige en gekke situaties dan op het geloofwaardige aspect.

Ik denk daarom dat je het hele boek zo moet zien. Losjes, een prima tussendoortje om te lezen, en er niet teveel over nadenken.

De twee mannelijke personages waar zij gecharmeerd van is, konden mij helaas niet mee laten zwijmelen. De rest van de personages komen te vluchtig aan bod om echt een mening over te kunnen vormen. Al moet ik zeggen dat ik het leuk vond dat Cox ervoor gekozen heeft om Jez een lesbische relatie te laten hebben. Het komt niet heel veel aan bod, maar toch leuk dat hier eens anders is gekozen dan de standaard man-vrouw relatie.

Titel: Een onverwachte kerst
Auteur: Natalie Cox
 
Genre: feelgood
Aantal pagina's: 304
 
ISBN: 978 90 225 8572 6
Uitgever: Boekerij
 
Verschenen: oktober 2018
Prijs: € 15,00

Zoals ik eerder schreef vond ik Charlie weinig sympathiek overkomen. Ze is de grote stad gewend en komt zolang in een dorp terecht. Ze wil vooral niet teveel doen, al neemt ze wel veel over van Jez op een gegeven moment, en ziet vooral de negatieve punten van het leven daar. Verder doet ze vooral waar ze zin in heeft of wat haar zelf een prima idee lijkt zonder acht te slaan op de goede raad van de mensen om haar heen. Ze komt op mij nogal verwend en onaangepast over. Persoonlijk vind ik dit jammer, omdat je het hele boek met Charlie moet stellen terwijl ik vooral dacht aan hoe irritant ik haar vond.

Uiteindelijk bindt Charlie zelf wel in en kan ze het leven in Devon meer waarderen. Het irritante laagje dat over haar heen hangt begint scheuren te vertonen, gelukkig! Voor mij was dit echter niet genoeg om het boek weer omhoog te tillen.

Bestel Een onverwachte kerst via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 15,00 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Charlies plannen voor een rustige plattelandskerst vallen in duigen als ze twee wel heel aantrekkelijke mannen ontmoet

Charlie houdt niet van Kerstmis, en dit zou wel eens de ergste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar vriend heeft haar ingeruild voor zijn personal trainer, haar appartement is getroffen door een gaslek en haar moeder heeft besloten de feestdagen met haar vijfde man in Australië door te brengen.

Single, met een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos, stemt Charlie er schoorvoetend mee in de feestdagen door te brengen in Devon, om mee te helpen in de hondenopvang van haar nichtje.

Maar haar plannen voor een rustige plattelandskerst met enkel harige viervoeters als gezelschap vallen in duigen als ze de Duitse dog Malcolm en zijn onweerstaanbare (maar helaas verloofde) baasje Hugo ontmoet. En als klap op de vuurpijl is er ook nog Cal, de aantrekkelijke maar vreselijk arrogante lokale dierenarts. Deze kerst zou wel eens interessanter kunnen worden dan Charlie ooit had verwacht.

Een onverwachte kerst is hilarisch, hartverwarmend en heerlijk kerstig, met een onweerstaanbaar onhandige hoofdpersoon. Eén ding is duidelijk: dit verhaal mag niet ontbreken onder je kerstboom!

 

Deze recensie is eerder verschenen op het boekenblog van de Perfecte Buren.