De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

Een soort vonk - Elle McNicoll

Geschreven op maandag 23 november 2020

Een soort vonk is zo’n pareltje dat niet onontdekt mag blijven. Addie is een uniek meisje dat de moeilijkheden in het leven niet uit de weg gaat, maar juist probeert te accepteren. Als andere mensen hun kop in het zand willen steken, accepteert ze dat juist niet!

Tegen het einde zat ik te lezen met kippenvel over mijn hele lijf en tranen in mijn ogen. Mijn hart werd gegrepen.

Addie woont samen met haar ouders en twee oudere zussen Nina en Keedie. Net als Keedie is ook Addie autistisch. Addie heeft het geluk dat Keedie haar begrijpt en kan helpen, zo iemand heeft Keedie zelf gemist.

McNicoll heeft een vlotte en duidelijke  schrijfstijl. Het verhaal is goed te begrijpen en ik hou van de lagen die ze erin heeft verwerkt. Vriendschap, onrecht, pesten, acceptatie. De moed van Addie is voelbaar, ook al heeft ze som moeite met de wereld om zich heen.

Addie is anders, dat weet ze wel, maar tegelijk is ze blij met hoe ze is. Hoewel ze niet altijd goed voor zichzelf opkomt, doet ze dat wel voor  vrouwen die vroeger zijn vermoord omdat ze van hekserij werden beticht. En zelfs als bijna niemand naar haar wil luisteren, geeft ze niet op.

Titel: Een soort vonk
Auteur: Elle McNicoll
 
Genre: kinderboek (10+)
Aantal pagina's: 192
 
ISBN: 978 90 477 1266 4
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: november 2020
Prijs: onbekend

Er ontvouwt zich zelfs een nieuwe vriendschap en tegen het einde zat ik te lezen met kippenvel over mijn hele lijf en tranen in mijn ogen. Mijn hart werd gegrepen. Niet alleen door Addie, maar ook door die lieve, krachtige mensen om haar heen. McNicoll sluit af met vuurwerk.

Dit hartverwarmende boek is een echte mustread. Ik ben blij met deze verfrissende kijk die McNicoll je meegeeft. Ze heeft het bijzondere talent om haar personages tot leven te wekken en je diep te roeren.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Tijdens een schoolproject ontdekt de elfjarige Addie dat in het dorp waar ze woont, vroeger heksen werden vervolgd én gedood. Ze vindt het zo onrechtvaardig dat ze een monument wil oprichten voor de vrouwen die daar onterecht de dood vonden.

Maar het dorp zit er niet op te wachten. Zo’n monument is alleen maar een herinnering aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Addie laat het er niet bij zitten. Ze voelt zich verwant met deze vrouwen uit het verleden. Net als de ‘heksen’ vroeger, wordt zij nu raar aangekeken door mensen die haar anders vinden. Ze heeft namelijk autisme en reageert vaak niet zoals mensen verwachten.

Addie begrijpt hoe machteloos de onterecht veroordeelde vrouwen zich moeten hebben gevoeld, want ze waren gewoon wie ze waren… net als zij. Durft Addie, die zich het liefst op de achtergrond houdt, de strijd met haar dorpsgenoten aan?