De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

Eerste leespret voor meisjes vanaf 6 jaar - verschillende auteurs

Geschreven op donderdag 20 februari 2020

Helena was in haar nopjes met dit boek. Ik heb dan ook mijn moment moeten kiezen om deze recensie te kunnen schrijven, ik kreeg nauwelijks de kans om hem zelf in te kijken en te lezen…
Er zijn veel momenten waarop zij het boek uit de kast pakt en gaat zitten/staan/lezen. Ze lijkt dan net zo verdiept te kunnen zijn als ik zelf wanneer ik in een boek zit. Zo leuk!

Doordat de tekst in korte regels en korte stukjes is verdeeld, schrikken de verhalen niet af. Een aantrekkelijk boek dus!

Voor zover ik kan zien, zijn het ook verschillende verhalen die ze er steeds bij pakt. Natuurlijk zijn er verhalen bij die ze leuker vindt dan andere maar het is dus niet zo dat ze maar bij één verhaaltje blijft hangen.

Dat het een boek voor meisjes wordt genoemd zal wat minder van deze tijd zijn gezien de discussies over de noodzaak van dingen gender neutraal aanbieden. Nu ga ik meteen bekennen dat ik niet val over de titel, uiteindelijk gaat het om de verhalen en de onderwerpen en die spreken Helena enorm aan. Dansen, sprookjes, zeemeerminnen, paarden. Er komt van alles voorbij.

Waar ik sommige andere ‘zelf lees boeken’ ook weleens voorlees, is dit boek daar niet echt geschikt voor. Het zijn korte zinnen die niet heel vloeiend lopen. Voor een beginnende lezer prima, en daar is dit boek natuurlijk ook voor. Dit in gedachten hebbende, het woordgebruik vind ik af en toe wel aan de lastige kant. Woorden zoals doorkruisen, zeewierwoud, gezwets, varens (de planten) en piekfijn zijn hier voorbeelden van. Helena heeft dan toch een beetje uitleg nodig wat het woord betekent. Dat is wel jammer juist omdat dit boek verder zo uitnodigt om zelfstandig te kijken en lezen.

Titel: Eerste leespret voor meisjes vanaf 6 jaar
Auteur: verschillende auteurs
Illustrator: verschillende illustratoren
 
Genre: kinderboek
Aantal pagina's: 158
 
ISBN: 978 90 447 5553 4
Uitgever: Deltas
 
Verschenen: juni 2019
Prijs: onbekend

Aan het eind van sommige verhalen staat een vraag over het verhaal. Op zich leuk bedacht maar ik denk dat het niet heel veel toevoegt. Helena beantwoordt de vragen niet uit zichzelf en bladert gewoon door naar het volgende verhaal.

De verhalen zijn simpel en kort. Goede keuzes voor een boek dat beginnende lezers over moet halen dit boek op te pakken. De illustraties zijn mooi en kleurrijk. Het is te zien dat deze door verschillende illustratoren zijn gemaakt maar dit is geen probleem. Doordat de tekst in korte regels en korte stukjes is verdeeld, schrikken de verhalen niet af. Een aantrekkelijk boek dus!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Dolfijnen, pony’s, meerminnen, dansen… In dit vrolijke leesboek vinden meisjes leuke verhalen over alles waar ze dol op zijn. Bovendien helpen de korte teksten en de mooie illustraties beginnende lezertjes om vlot verhalen te leren lezen en er ook nog eens heel veel plezier aan te beleven! Vanaf 6 jaar!

 

Deze recensie is eerder verschenen op het boekenblog van de Perfecte Buren.