Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Heksenwinter - Kaye Umansky

Geschreven op woensdag 15 maart 2023

Daar is ie dan, het vierde en (voorlopig?) laatste deel over Elsie Pekel. Gelukkig laat Heksenwinter je niet teleurgesteld achter wanneer je het boek dichtslaat!

Gelukkig laat Heksenwinter je niet teleurgesteld achter wanneer je het boek dichtslaat!

De andere delen, HeksenweekHeksenwens en Heksenwinkel hoef je niet per se gelezen te hebben om van dit boek te kunnen genieten. Ook in Heksenwinter praat Umansky je even kort en bondig bij zodat je weet wat je moet weten voordat het avontuur begint. En wat voor een avontuur! Koning Winter is in de buurt en dat betekent weinig goeds…

Dit boek zit heerlijk in elkaar. De geweldig tekeningen van King die regelmatig voorkomen zorgen ervoor dat je het verhaal als een film in je hoofd voor je ziet zonder daar moeite voor te hoeven doen. Waar in het vorige deel, Heksenwinkel, de nadruk lag op het mensendorp Kleinbrugge, lag de focus dit keer meer op de magische personages. Behalve koning Winter kom je niet echt slechteriken tegen, en zelfs Koning Winter is hoewel gemeen, niet direct angstaanjagend te noemen.

Wat mij wel een nadeel lijkt is dat alles wat Koning Winter of een van zijn kinderen zegt, krom is qua spelling, bijvoorbeeld: “dat segt ik so faak”. Dit zal gedaan zijn om een bepaald beeld van de personages te scheppen, maar ik vraag me dan af of dat geen negatieve invloed heeft op jonge lezers. De omschrijving van de familie Winter wordt ook zonder deze spelling duidelijk genoeg neergezet, dat kan Umansky erg goed.

Omdat ik niets wil verklappen ga ik niet te diep in op het avontuur, wel kan ik zeggen dat je heerlijk wordt meegevoerd zonder dat het eng wordt en het is leuk om te lezen hoe Elsie is gegroeid in de boeken. Umansky heeft daarnaast een goed keuze gemaakt in de personages die ze terug heeft laten komen. Zowel Corbett als de Toren vind ik geweldig en ook Lastpak, Sylfine, Joey en zijn mandje Pieter voelen als oude vrienden. Dat de familie van Elsie niet voorkomt in het boek en zelfs Magenta maar een kleine rol heeft vind ik ook niet storend omdat de gekozen personages voor genoeg plezier zorgen.

Titel: Heksenwinter
Auteur: Kaye Umansky
Illustrator: Ashley King
 
Genre: kinderboek (9+)
Aantal pagina's: 188
 
ISBN: 978 90 477 1319 7
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: februari 2023

De schrijfstijl van Umansky leest prettig en doordat het nergens echt eng is, is het boek ook zeker geschikt voor kinderen jonger dan negen die ofwel zelf al goed kunnen lezen of het boek graag voorgelezen zouden krijgen.

Voor zover ik heb begrepen is dit het laatste deel van de serie, maar gelukkig heeft de auteur wel de opties open gehouden. Mocht ze toch nog eens over Elsie en haar (magische) vrienden willen schrijven dan kan dit zeker!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De rode heks, Magenta Spits, is verdwenen uit haar magische toren in het Krommevingerwoud. Niemand weet waar ze is gebleven…

Dat is een groot probleem, want als een magische toren onbewoond is, mag er iemand anders intrekken – en er is een geheimzinnige vreemdeling die zijn zinnen op de toren heeft gezet. En dan zorgt een onverwachte sneeuwstorm ook nog voor chaos!

Elsie en haar vrienden moeten Magenta snel zien op te sporen voor het echt misgaat. Kan Elsie met haar heksentalent de boel redden? Of is Magenta voorgoed verdwenen?

In dit vierde en laatste deel – dat ook los van de andere boeken te lezen is – komen alle geliefde personages uit de vorige boeken weer voorbij: Joey de postjongen, Sylfine Groenmantel die zo graag een bosnimf wil zijn, de heksenvriendinnen van Magenta, de chagrijnige raaf Corbett en Lastpak, de straathond die niet van Elsies zijde wil wijken… Garantie voor een verrukkelijk verhaal!