Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Het begint met de geur van sneeuw - Kelly Moran

Geschreven op dinsdag 15 november 2022

Ik was ontzettend blij met dit nieuwste deel van de Het begint met… serie, maar stiekem vroeg ik mij ook af of het een ding zou zijn dat ik nog geen eerdere delen heb gelezen.

Moran durft ook minder doorsnee keuzes te maken. Daar hou ik wel van!

Dat bleek gelukkig ontzettend mee te vallen. Aan het begin van het boek komen er best veel personages voorbij. Dat was nogal overweldigend en waarschijnlijk doordat ik al deze mensen nog niet ken, vond ik het ook moeilijk om bij te benen wie wie is. Hoewel er ongetwijfeld spoilers in Het begint met de geur van sneeuw zullen staan, heb ik deze niet als zodanig opgemerkt. Ja, natuurlijk weet je welke stellen bij elkaar zijn gekomen, maar ik weet niet of het nou zo verrassend is dat het zo is afgelopen met de personages. Mijn zin om de eerdere delen te gaan lezen is er in ieder geval zeker niet minder om geworden!

Zoals gezegd werd ik een beetje overweldigd door alle namen die voorbij kwamen in het begin. Gelukkig concentreert Moran zich vervolgens volledig op Marie en Preston waardoor het verhaal alsnog goed te volgen is.

De auteur bleek het omschrijven van de sfeer goed in de vingers te hebben. Niet alleen het stadje Redwood zag ik zo voor me, ook kwam ik al helemaal in de kerstsfeer terecht. Heerlijk! Daarnaast heeft Moran ook gewoon een vlotte schrijfstijl waardoor dit boek makkelijk wegleest. Ze stapt niet in de valkuil van herhaling, maar zorgt voor vloeiende golfbewegingen in het verhaal waardoor je je op je gemak mee laat voeren.

Titel: Het begint met de geur van sneeuw
Auteur: Kelly Moran
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 128
 
ISBN: 978 94 005 1539 0
Uitgever: A.W. Bruna
 
Verschenen: november 2022

Hoewel het verhaal wel om liefde draait en niet echt heel verrassende wendingen kent, vond ik het wel leuk dat Marie en Preston niet zo zoetsappig zijn. Wel kan je Preston omschrijven als een charmante man en Marie als een krachtige vrouw met een warm hart, maar standaard is een woord dat hen beide niet past. Doordat ze al wat ouder zijn en een aardige schat aan levenservaring met zich meebrengen, ontstonden er mooie gesprekken tussen deze twee personages waarin beide ook naar hun eigen aandeel keken. Stapje voor stapje leer je Preston en Marie beter kennen, Moran heeft dat met een hele mooie opbouw neergezet.

Hoewel ik de andere delen dus nog moet lezen, heb ik in Het begint met de geur van sneeuw al een beetje mogen ontdekken dat Moran soms ook keuzes maakt die minder doorsnee zijn. Zo is één van de personages in deze serie doof en speelt er ook een kind met autisme een rol. Ook wonen er homoseksuelen in Redwood. Ik hou daar wel van, die inclusiviteit!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De Dragonders. Zo noemen de inwoners van Redwood, een pittoresk stadje in de bergen van Oregon, de burgemeester en haar twee zussen. En eerlijk is eerlijk: deze bijnaam is niet onverdiend.

Marie heeft de gewoonte om zich flink te bemoeien met de levens – en in het bijzonder de liefdeslevens – van haar stadsgenoten. Al mag niemand klagen, want als koppelaarster heeft ze een onberispelijke staat van dienst. Maar wanneer haar jeugdliefde Preston Masterson terugkeert naar Redwood om het oude Freemont-landgoed om te toveren tot hotel, net op tijd voor de feestdagen, draaien de inwoners van Redwood de rollen om.
En dan ondervindt Marie zelf eens hoe zenuwslopend zulke koppelpogingen kunnen zijn. Vooral als die je in een complete chaos storten…