Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Het geheim van de wifi - Angelique van Dam

Geschreven op dinsdag 9 februari 2021

Een boek dat volop inspringt op de huidige tijd waarin smartphones en social media een grote rol spelen. Sarah gaat een weekendje weg met haar ouders naar een oord waar geen wifi blijkt te zijn. Dat is een enorme ramp voor haar want samen met haar vriendinnen Evie en Maud heeft ze een Instagram account waar regelmatig op gepost moet worden. En laten ze nou net hebben afgesproken dat Sarah deze dagen voor haar rekening neemt vanwege deze trip, en dus veel Instagram waardige foto’s.

De doelgroep en het onderwerp van het boek schuren daardoor naar mijn idee.

Het lastige met dit boek vind ik dat het geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar het probleem dat zich voordoet (geen internet, geen toegang tot social media) lijkt me een probleem dat vooral herkenbaar zal zijn bij tieners.  Ook de manier van omgaan tussen Sarah en haar vriendinnen is niet iets wat ik snel zie gebeuren bij kinderen tussen de acht en tien jaar. De doelgroep en het onderwerp van het boek schuren daardoor naar mijn idee.

Het vriendinnen probleem en het elkaar niet kunnen bereiken is voor een volwassene vergezocht (bellen of sms’en zijn ook met een smartphone nog altijd mogelijkheden), maar de kinderen van tegenwoordig zal dit waarschijnlijk niet zo snel opvallen.

De schrijfstijl van Van Dam is wel erg leuk en goed te begrijpen. De begrippenlijst achterin het boek is prettig mocht je niet alle hippe termen kennen (moet je alleen wel weten dat die begrippenlijst er is…). Naast de humor heeft de auteur ook prima boodschappen verwerkt in dit verhaal.

Titel: Het geheim van de wifi
Auteur: Angelique van Dam
Illustrator: ivan & ilia, Saskia Halfmouw
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 94
 
ISBN: 978 90 258 7795 8
Uitgever: Leopold
 
Verschenen: januari 2021

De gebeurtenissen rondom Sarah zijn niet heel spannend of diepgaand, wat het verhaal weer erg geschikt maakt voor jongere kinderen. Helaas loop je dan wederom tegen het onderwerp aan waar zij niet veel mee zullen hebben. Dat is erg jammer omdat het boek op zich heel aantrekkelijk is en de insteek leuk.

Doordat het verhaal laagdrempelig is, kan ik me goed voorstellen dat het boek een aanrader is voor wat oudere meiden die lezen moeilijker vinden of niet zo leuk.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Grappig avontuur uit de bekende Geheim van-serie. Hoe overleef je zonder wifi? Het geheim van de wifi is geschikt voor kinderen anaf 8 jaar.

Ik wankel en wijs naar de muur. ‘K… kijk daar…’ Ik knijp mijn ogen dicht tot ik sterretjes zie. Voorzichtig open ik ze. Het staat er echt. In knalgeel.
NO WIFI.

Sarah baalt. Ze zit op een camping zonder wifi. Zonder wifi! Volgens haar ouders is het weleens goed een paar dagen zonder die telefoon. Maar zij snappen het gewoon niet. Als ze niet gauw wifi vindt, raakt ze haar vriendinnen Evie en Maud kwijt…

Gelukkig ontmoet ze Gijs. Hij weet waar wifi is!