Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Ik ben niet vermist - Kashelle Gourley

Geschreven op vrijdag 16 september 2022

Wat allereerst opviel bij dit prentenboek zijn de geweldige illustraties van Hogan. Ze spatten van de bladzijdes af en van hond Buddy moet je wel direct houden. Hogan weet hem volledig tot leven te brengen.

Naast kleurrijk en aantrekkelijk zijn de tekeningen hilarisch waardoor je bij iedere bladzijde weer in de lach schiet.

De insteek van het verhaal is erg grappig. Het boek begint ermee dat hond Buddy weggelopen blijkt te zijn omdat hij klaar is met ‘kunstjes doen voor beloningen’. Dat kan ik me best voorstellen, helemaal wanneer je bij de pagina komt waarin Buddy verschillende pakjes showt. Deze plaatjes zijn werkelijk geweldig om met de kinderen te kijken (natuurlijk alleen omdat Buddy geen échte hond is…) mede dankzij de gezichtsuitdrukkingen van Buddy. Toch komt hij er op een gegeven moment achter dat toch niet alles in zijn vorige leven zo afschuwelijk was. Hij gaat dingen missen, krijgt last van jaloerse gevoelens en begint zich toch af te vragen of hij wel de juiste keuze heeft gemaakt.

Titel: Ik ben niet vermist
Auteur: Kashelle Gourley
Illustrator: Skylar Hogan
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 40
 
ISBN: 978 90 453 2719 8
Uitgever: BBNC Uitgevers
 
Verschenen: augustus 0022

Hoewel het verhaal heel grappig is, bleek het taalgebruik wel behoorlijk moeilijk voor de doelgroep. Woorden zoals ‘vermist’, ‘vernederend’, ‘stress’ en ‘compromissen’ moesten ofwel worden uitgelegd of ik moest de taal zelf wat aanpassen. Ik weet niet of dit moeilijke taalgebruik erin is geslopen bij het vertalen of dat het origineel ook al pittig was en hoewel ik groot voorstander en van het aanleren van nieuwe en uitdagende woorden bij kinderen, waren dit wel heel veel uitdagende woorden in korte tijd. Daarnaast worden er ook verschillende uitspraken gedaan die wat uitleg behoeven (wat het vloeiend voorlezen niet ten goede komt).

Gourley heeft een ontzettend grappig en origineel verhaal bedacht welke qua taal voor de doelgroep dus niet helemaal uit de verf komt. Hogan redt wat mij betreft dit boek met haar tekeningen want deze zijn geniaal. Naast kleurrijk en aantrekkelijk zijn de tekeningen hilarisch waardoor je bij iedere bladzijde weer in de lach schiet. Dat zorgt ervoor dat ik dit persoonlijk toch een heel leuk boek vind. Houd er alleen wel rekening mee dat je bij jongere kinderen meer uit zal moeten leggen of de tekst tijdens het voorlezen wat aan moet passen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Hond Buddy is helemaal klaar met het huisdierenbestaan. De kleertjes, de verplichte trucjes voordat hij een koekje krijgt en het allerergst: die vreselijke lampenkapkraag der schaamte… hij heeft er genoeg van!

Daarom ontsnapt hij, om zijn droom waar te maken om een ware Vrije Wolf te worden. Maar dan ziet hij zijn baasje (of wacht, ex-baasje) met een nieuwe hond – en wordt hij onverwacht jaloers. Het enige wat hij wilde was wat ruimte om in alle rust te poepen, niet dat zijn ex-baasje hem volledig zou vergeten!

Kan hij nog terug naar huis, of is hij voor altijd de gebeten hond?