De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

Ik weet niet wat ik zeggen moet... - Mariska Overman en Rob Bruntink

Geschreven op maandag 4 januari 2021

Helaas krijgt iedereen op een zeker moment een keer te maken met de dood. Of iemand in je omgeving wordt ernstig ziek. Overman en Bruntink beschrijven aan het begin van dit boek mooi hun persoonlijke ervaringen met dit onderwerp, maar ook hoe ze dit om hebben gezet in professionele bezigheden zoals hun bureau MORBidee.

De auteurs weten het verloop van de situaties perfect te vangen en nemen je aan hun hand mee zodat jij leert hoe om te gaan met dit soort moeilijke momenten.

Hoewel ze zelf op een nuchtere manier met de dood om kunnen gaan, hebben ze gekozen naar een voorzichtige schrijfaanpak. Daarmee geven ze iedereen de ruimte om tekst en uitleg persoonlijk in te vullen, maar door er op momenten zo omslachtig over te vertellen, gaat de vaart uit het verhaal. Ook kan het soms wat langdradig zijn voor mensen die wel nuchter in deze onderwerpen staan.

In hoofdstukken drie en vier kwam de overgang. Gek genoeg voelden deze hoofdstukken misschien nog wel het meest ongemakkelijk om te lezen. Misschien doordat je met de neus op de feiten wordt gedrukt door de auteurs omdat zij met goede redenen aangeven waarom het goed zou zijn om wat meer over de dood te praten. Het is belangrijk om van je naasten te weten wat zij zouden willen in een ziekteproces of rondom hun uitvaart, maar tegelijkertijd laat je het onderwerp dan dichtbij komen. Je gaat je realiseren dat jij of mensen die je lief hebt sterfelijk zijn.

Titel: Ik weet niet wat ik zeggen moet...
Auteur: Mariska Overman en Rob Bruntink
 
Genre: sociologie
Aantal pagina's: 176
 
ISBN: 978 90 259 0899 7
Uitgever: Ten Have
 
Verschenen: december 2020
Prijs: onbekend

Vanaf hoofdstuk vier begon ik de inhoud steeds waardevoller te vinden. Overman en Bruntink geven hele goede tips en gebruiken ook voorbeelden om dingen duidelijker te maken. De situaties die zij schetsen, zette ik tijdens het lezen automatisch steeds om naar mezelf. Als ik ergens tegenaan liep in gedachten, vloeide het verhaal daarin mee en las ik vervolgens hoe je daarmee om kon gaan. Dat bewijst voor mij dat dit heel natuurlijk geschreven is. Onafhankelijk verliepen het boek en mijn gedachten op één lijn. De auteurs weten het verloop van de situaties dus perfect te vangen en nemen je aan hun hand mee zodat jij leert hoe om te gaan met dit soort moeilijke momenten.

De auteurs benadrukken aan het begin al dat het boek niet alleen over de dood gaat, maar ook over verlies en rouw in het algemeen. Dit klopt, er wordt je een spiegel voorgehouden waardoor je goed gaat nadenken over jouw manier van contact zoeken en communiceren. Het mooie is dat je dit in je leven heel breed in kunt zetten, niet alleen maar wanneer je met de dood of een ernstige ziekte in aanraking komt.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Een gids voor praktische tips voor ongemakkelijke en ingewikkelde gesprekken over rouw en verlies

Ervaringen met dood, verlies en rouw roepen al snel ongemak op. Als een collega ernstig ziek is, een vader op de school van je kind is overleden, of als je hebt vernomen dat die vriendin van vroeger niet lang meer te leven heeft…

Ik weet niet wat ik zeggen moet… helpt je op weg om het gesprek toch aan te gaan of een troostende schouder te bieden. Dit boek biedt praktische tips en slimme handvatten om er op het cruciale moment voor de ander te zijn.