De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

Jungles - Mia Cassany

Geschreven op donderdag 20 februari 2020

Hoewel de tekst (moeilijk, meer voor oudere kinderen) en het type boek (zoekboek, juist heel geschikt ook voor jongere kinderen) niet helemaal met elkaar overeenkomen, blijft het een zeer mooi en leerzaam boek. Een kind kan er heel goed zelfstandig in kijken en op zoek gaan naar de dieren en als ouder kun je de, door jezelf, simpelere informatie vertellen.

Ook is er goed rekening gehouden met het thema van het boek, de kleuren zijn hier mooi op afgestemd. Ze zijn helder en sprekend waardoor het boek niet alleen aantrekkelijk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Wat allereerst opvalt aan dit boek is het formaat (groot!) en de prachtige, kleurrijke cover. Gelukkig wordt dit doorgetrokken in het gehele boek. De platen zijn pagina vullend en prachtig gemaakt. Ook is er goed rekening gehouden met het thema van het boek, de kleuren zijn hier mooi op afgestemd. Ze zijn helder en sprekend waardoor het boek niet alleen aantrekkelijk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Het boek begint met een wereldkaart waarop de jungles, oerwouden en bossen staan aangegeven. Dat is een hele mooie en prettige toevoeging. Op deze manier kun je terug kijken waar het gebied waarover je leest ongeveer ligt. Op deze pagina staat ook een inleiding waarin je alvast iets algemeens leest over jungles.

Titel: Jungles
Auteur: Mia Cassany
Illustrator: Marcos Navarro
 
Genre: kinderboek
Aantal pagina's: 48
 
ISBN: 978 90 595 6904 1
Uitgever: Fontaine
 
Verschenen: november 2018
Prijs: onbekend

Iedere jungle heeft en eigen plaat welke de ruimte van twee volle bladzijdes inneemt. Bij iedere plaat staat een kort stukje informatie over de betreffende jungle en eventueel ook nog iets over dieren die daar leven.
Achterin het boek staan alle platen nog eens in een kleiner formaat afgedrukt en hier staan de ‘antwoorden’ waar je op de zoekplaten de dieren kunt vinden, hoe ze heten (ook erg fijn!) en hoe vaak ze op een plaat te vinden zijn. Ook zijn hier over verschillende dieren weetjes te vinden.

Ik vind dat er wel een verschil zit tussen de teksten bij de grote platen en de weetjes achterin het boek. Bij de grote platen kan ik echt de aandacht van Helena niet vasthouden. De tekst is te moeilijk waardoor ze zelfs een beetje afhaakt bij de platen. Dit terwijl de platen en het zoeken van dieren juist ook voor jonge kinderen zeer geschikt zijn. Ik zou aanraden om bij een jonger kind de tekst zelf te lezen en er vervolgens heel kort iets over te zeggen zodat de aandacht niet van de platen afgeleid wordt. De weetjes achterin het boek waren begrijpelijker voor Helena dus hier was haar interesse weer groter.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Dit beestachtig knap geïllustreerde boek neemt jonge lezers mee naar de mooiste natuurgebieden ter wereld. Het zijn fantastische, geheimzinnige plekken waar veel te ontdekken valt. Ga mee op reis naar het domein van de panda’s in China, het waterrijke Nationaal Park Tortuguero in Costa Rica en het dichte regenwoud van Nieuw-Guinea.

Verwonder je over mysterieuze zoogdieren zoals een vleermuis die maar drie centimeter groot is, indrukwekkende katachtigen zoals de Siberische tijger en vlinders met knallende kleuren. Op elke spread in het boek staan meer dan twintig soorten dieren om te spotten, waaronder vogels, slangen, kikkers, apen en wolven.

Maak een onvergetelijke tocht door de wilde, wondere wereld van regenwouden, toendra’s, taiga’s, savannes en woestijnen.

 

Deze recensie is eerder verschenen op het boekenblog van de Perfecte Buren.