De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp

Loslopen - Laura van der Haar

Geschreven op maandag 28 juni 2021

Loslopen vind ik een moeilijk boek om iets over te zeggen. Het lijkt alsof je een dagboek zit te lezen van Van der Haar waarin je haar belevenissen volgt. Belevenissen die soms best leuk, lief of grappig zijn maar die tegelijk ook weer niet enorm verschillen van wat anderen meemaken.

Ideaal om even mee te ontspannen zo vlak voor het slapengaan bijvoorbeeld.

Aan de ene kant zit ik me af te vragen wat er interessant is aan de hersenspinsels van een wildvreemde, aan de andere kant lees je door omdat de auteur het wel leuk weet te vertellen. Hoewel ik in het begin erg moest wennen aan de schrijfstijl en het geheel soms onduidelijk vond, werd dit wel beter naarmate het boek vorderde. Van der Haar leek wat minder chaotisch en kreeg meer vat op haar vlotte pen.

Hier en daar zijn omschrijvingen nogal uitvoerig, over poep, kots, dode dieren… Er zijn dus zinnen die ik wat sneller heb doorgelezen om hier niet al te lang bij stil te staan… Toch heeft die nuchtere kijk van Van der Haar ook z’n charme.

Ieder hoofdstuk is een verhaaltje op zich. Dit is geen probleem, maar wat ik wel jammer vond is dat situaties en verhalen lang niet altijd afgerond worden. Dat zorgt ervoor dat je soms met vragen blijft zitten. Gelukkig komen verschillende mensen en voorwerpen wel meerdere keren terug wat toch een gevoel van eenheid brengt in het boek.

Titel: Loslopen
Auteur: Laura van der Haar
 
Genre: Nederlandse literatuur
Aantal pagina's: 270
 
ISBN: 978 94 638 1094 4
Uitgever: Podium
 
Verschenen: mei 2021
Prijs: € 12,50

Ik moet zeggen dat ik wel had verwacht dat Loslopen wat meer over hond Takkie zou gaan en de dingen die ze meemaken wanneer ze samen op pad zijn. Die verhalen waren dus wat minder aanwezig dan ik had gedacht.

Dit boek lees je niet in één ruk uit maar leent zich er heel goed voor om iedere avond een aantal hoofdstukken (korte verhalen op zich) van te lezen. Ideaal om even mee te ontspannen zo vlak voor het slapengaan bijvoorbeeld. Al moet je dan misschien de hoofdstukken met poep, kots en dode dieren even overslaan…

Bestel Loslopen via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 12,50 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Laura van der Haar heeft altijd onrust in haar hoofd. Ze is er nooit van overtuigd dat ze het juiste doet. Tot de dag waarop ze haar kantoorbaan opzegt en een hond neemt: Takkie.

Samen lopen ze stad en land af. Ze zijn soms in de kroeg, dan in de bus of in het bos; overal snuffelen ze rond, en altijd maken ze wel iets buitengewoons mee.

De sprankelende taal waarin Laura van der Haar hun belevenissen weet te vangen maakt Loslopen tot een feest der herkenning voor hondenbezitters, leunstoelreizigers, vechtsporters, hangjongeren, bierdrinkers en wandelaars.