Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Lotte en Fenna, op reis door Europa - Jannie van der Heijden

Geschreven op donderdag 29 juni 2023

Wil je jonge kinderen op een speelse manier kennis laten maken met de verschillende landen in Europa? Dan is Lotte en Fenna, op reis door Europa hét boek om daarbij te gebruiken. In de teksten op rijm komen veel Europese landen één voor één voorbij in dit boek. Natuurlijk kan je in zo’n kort verhaaltje per land niet heel veel informatie kwijt, maar ik denk dat Van der Heijden er aardig goed in geslaagd is bij ieder land wel wat kenmerkende dingen te noemen.

Wil je jonge kinderen op een speelse manier kennis laten maken met de verschillende landen in Europa? Dan is 'Lotte en Fenna, op reis door Europa' hét boek om daarbij te gebruiken.

Hoewel ik begrijp dat je niet ieder land aan bod kunt laten komen, vond ik het toch jammer dat Ierland er niet in voor komt. Ook Landen zoals Portugal en Noorwegen zijn overgeslagen. Kinderen zullen hier natuurlijk geen hinder van ondervinden dus een echt probleem is het ook weer niet (maar wellicht toch handig om te weten).

Na vier landen komt er nog een korte ‘samenvatting’ voorbij waarbij een illustratie van Lotte en Fenna in dat land is geplaatst en nog een klein stukje tekst dat er goed bij past. Verder vond ik vooral de tekeningen van de landen als gebied ontzettend leuk om naar te kijken. Veel details die allemaal passen bij het betreffende land. Dit geeft ook nog wat extra stof om over te praten met je kind. Sowieso zorgt Van den Nieuwenhof voor grappige en aantrekkelijke plaatjes waardoor het boek nog veel aantrekkelijker wordt om te lezen en bekijken.

Titel: Lotte en Fenna, op reis door Europa
Auteur: Jannie van der Heijden
Illustrator: Esther van den Nieuwenhof
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 36
 
ISBN: 978 90 261 6670 9
Uitgever: De Fontein
 
Verschenen: juni 2023

Dat Van der Heijden heeft gekozen voor verhaaltjes op rijm maakt het aan de ene kant speels. Aan de andere kant is het een flinke uitdaging want goede verhaaltjes op rijm maken is moeilijk… Heel soms lopen de zinnen net niet helemaal lekker, maar dat is haar vergeven want ik vind het erg knap hoe ze origineel blijft in de rijmwoorden en dus niet steeds dezelfde woorden kiest.

Al met al is Lotte en Fenna, op reis door Europa een grappig en informatief boek geworden waarmee je jonge kinderen op een speelse manier kennis kan laten maken met andere landen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Reis samen met Lotte en Fenna door Europa en leer alles over de landen, talen, gebouwen en nog veel meer!

Weet jij wat de hoofdstad van Frankrijk is? En hou je ook zo van gelato? Met vrolijke versjes nemen de zusjes je mee door de Europese landen en leer je alles over het land, de taal, bijzondere gebouwen en nog veel meer.

Lotte en Fenna kunnen niet wachten. Er valt ook zo veel te ontdekken. Is iedereen er klaar voor? Dan kunnen we vertrekken!