Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Met Filippa Fazant naar de overkant - Briony May Smith

Geschreven op woensdag 26 oktober 2022

Briony May Smith staat hier thuis vooral bekend om haar prachtige illustraties. Ze zijn mooi, gedetailleerd, natuurlijk, hartverwarmend en ga maar door. Met Filippa Fazant naar de overkant is dan ook direct te herkennen aan deze stijl.

Ik hou van de magie die Briony weet neer te zetten met haar illustraties, dus wat mij betreft mogen al haar illustraties paginagroot zijn!

Wat ik dan ook stiekem een beetje gemist heb is de vele paginagrote prenten. In dit boek is ook gebruik gemaakt van kleinere tekeningen waardoor ze naar mijn mening niet genoeg ruimte krijgen om in weg te dromen. Ik hou van de magie die Briony weet neer te zetten met haar illustraties, dus wat mij betreft mogen al haar illustraties paginagroot zijn!

Het verhaal over Filippa Fazant is lief, ze wil andere dieren helpen met oversteken om te voorkomen dat ze pannenkoekenplat worden gereden. Het klaar-over idee en het bijbehorende spiegelei zullen de kinderen van nu niet kennen en hoewel dat laatste ook niet wordt uitgelegd (jammer!) maakt het verhaal het doen en laten van een klaar-over wel duidelijk.

Julian kan ademloos zitten luisteren als dit boek wordt voorgelezen en wanneer we door bosrijk gebied komen begint hij ook over het verhaal. Over het oversteken van de dieren, dat zowel de dieren als mensen op moeten letten en iets over een zebrapad… zo lief!

Titel: Met Filippa Fazant naar de overkant
Auteur: Briony May Smith
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 34
 
ISBN: 978 90 477 1434 7
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: september 2022

De tekst is goed te volgen, op het spiegelei na zijn er niet heel veel moeilijke woorden in het verhaal te vinden. Sommige zinnen zijn wel aan de lange kant viel me op.

Met Filippa Fazant naar de overkant is een lief en warm verhaal wat vooral goed bij de herfst past met alle bosdieren die voorbij komen. Ook ademen de illustraties de sfeer van dit seizoen. Dus sluit de gordijnen en nestel je samen met je kind(eren), een dekentje en dit boek op de bank. Knusse momenten gegarandeerd!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Filippa is een kleine fazant die in het bos bij het dorpje Fijnhulst woont. Iedere dag wordt ze bijna pannenkoekenplatgereden door de auto’s die voorbijrazen. En daar heeft ze schoon genoeg van.

Dan ziet ze in het dorp een oversteekmoeder die kinderen voor de school veilig laat oversteken. Filippa krijgt een geweldig idee: zij wordt de oversteekfazant van het bos! Alle dorpelingen vinden het fantastisch.

Alleen de burgemeester wil niets horen over die rare vogel die dieren helpt oversteken. Tot op een avond de kat van de burgemeester verdwaalt…

Een heerlijk verhaal in herfstkleuren van de illustrator van ‘De lente van Kleine Beer‘ en ‘De herfst van Kleine Gans’.