Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Mijn vader woont in het tuinhuis - Jacques Vriens

Geschreven op woensdag 14 oktober 2020

Jacques Vriens is een meesterverteller en slaat weer eens de spijker op zijn kop met Mijn vader woont in het tuinhuis. De tweeling Joeri en Lara krijgen te maken met iets waar veel kinderen mee te maken hebben, de scheiding van hun ouders.

Eigenlijk zou dit boek verplichte kost moeten zijn voor ouders die gaan scheiden en hun kinderen.

Wat ik persoonlijk heel mooi vind is dat Vriens bij ieder boek opnieuw zijn eigen ervaringen meeneemt en hier zo’n draai aan weet te geven dat hij de lezer weet te raken. Uit alles blijkt dat zowel verhalen vertellen als het leerkracht zijn hem in het bloed zit. Zelfs via een boek weet hij je aan een verhaal te kluisteren en je ziet gewoon voor je hoe hij dit zelf met leerlingen zou hebben opgepakt (of heeft opgepakt?) als leerkracht.

Titel: Mijn vader woont in het tuinhuis
Auteur: Jacques Vriens
 
Genre: kinderboek (10+)
Aantal pagina's: 144
 
ISBN: 978 90 003 7346 8
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
 
Verschenen: oktober 2020

Het verhaal wordt niet mooier of dramatischer gemaakt dan het is. Vriens weet het zeer realistisch neer te zetten. De ouders van Joeri en Lara gaan scheiden en dat is naar. De kinderen hebben hier logischerwijs moeite mee en last van, maar de ouders zelf net zo goed. Voor iedereen is het zoeken naar een nieuw normaal binnen de veranderde situatie. Deze auteur weet de hele situatie zeer goed neer te zetten vanuit alle personen, zowel Joeri en Lara las vanuit hun ouders.

Ik ben niet zo van het verplichten, maar eigenlijk zou dit boek verplichte kost moeten zijn voor ouders die gaan scheiden en hun kinderen. Of beter nog, laat alle kinderen kennismaken met dit boek zodat ook klasgenoten van kinderen wiens ouders gescheiden zijn een beetje een idee krijgen hoe lastig dit kan zijn.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

‘Je vertelt het niet!’ zei ik tegen Joeri. ‘Dat doe ik wel!’ Met overdreven grote passen liep mijn broer door. Ik hield hem met moeite bij. ‘Doe nou niet zo eigenwijs, misschien komt het nog goed.’ We waren door het park op weg naar school. Het was herfst en de bladeren aan de bomen waren geel. De lucht was treurig grijs. Er dreigde regen en ik dacht: echt echtscheidingsweer.

De vader van Lara en Joeri roept onverwacht tijdens het zondagse toetje: ‘We gaan scheiden.’ De tweeling reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen, maar Joeri is woedend.

Om de beurt vertellen ze over hun onzekerheid, verdriet, boosheid en angst.Ze willen niet kiezen, maar waar gaan ze straks wonen? Hoe moet het dan met hun verjaardag? En wie krijgt de poes?

De scheiding lijkt steeds meer een vechtscheiding te worden, al doet iedereen zijn best dat te voorkomen. De emoties lopen hoog op, ook tussen Joeri en Lara. Hun thuis is hun thuis niet meer.

Gelukkig hebben ze allebei veel gevoel voor humor en als het erop aankomt, helpen tweelingen elkaar altijd. Op school mogen ze alles even vergeten. Ze zitten in groep acht en dat is een bijzonder jaar. Maar als het echt helemaal uit de hand loopt, nemen Joeri en Lara het heft in eigen handen – en hoe!