Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas
Pleegkind Claire Keegan
Denk aan mij Frances Liardet
Het begint met de geur van ... Kelly Moran
De reis van Grote Panda & K... James Norbury
Dierenarts Daantje en de di... Lizette de Koning
De heks in mij Loes den Hollander
Met Filippa Fazant naar de ... Briony May Smith
Drie dates Beth O'Leary
De beste meester van de hel... Manon Sikkel
Ik hoor er niet meer bij Carolien Ceton en Sergej Kreso
De kluts kwijt Vanessa Thuyns
100 antwoorden bij seksuele... Belle Barbé
De laatste vier dagen Gemma Geurts
De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields

Moordspel - Erna Barth

Geschreven op vrijdag 12 augustus 2022

Moordspel kent een vliegende start waarbij je direct het verhaal in geslingerd wordt. Kim betrekt Joep bij een moordspel dat zij met een aantal anderen speelt en voor je het weet zit je als lezer samen met deze groep in een spel dat even later geen spel meer blijkt te zijn…

Puntje voor puntje worden de lijntjes getrokken en wat volgt zijn de onthullingen die de personages naar elkaar en naar jou als lezer doen.

Ik had het gevoel dat Barth zelf ook een beetje in het verhaal moest komen. Vooral in het begin valt ze soms in herhaling terwijl het helemaal niet nodig is om deze informatie nog een keer te geven. Barth heeft namelijk een fijne schrijfstijl en zet een heel begrijpelijk verhaal neer dat makkelijk te volgen is. Enkel de personages, de spelers van het moordspel, moet je even duidelijk in je hoofd krijgen om alles goed te volgen, maar dit is prima te doen doordat Barth hier in het begin even de ruimte voor neemt.

Een enkele keer kwam er iets in het boek voor dat ik onwaarschijnlijk vond. Zo is er bijvoorbeeld die keer dat de ‘spelers’ wel heel dichtbij ‘The Bozz’ komen. Achteraf gezien zijn er gebeurtenissen waar ik mijn twijfels bij heb. Toch wogen dat soort dingen niet zwaar genoeg om het leesplezier te bederven omdat het verhaal verder goed en spannend in elkaar zit.

Het verhaal ontpopt zich vlotjes met een juiste balans in ontwikkelingen. Genoeg om steeds door te blijven lezen, maar niet zoveel dat het voelt als een achtbaan. Stukje bij beetje ontrafel je meer van het geheel en net als Joep weet je als lezer niet wie je kunt vertrouwen. Helaas  bleek het vermoeden dat ik al vrij vroeg had wel te kloppen waardoor de uitkomst nog altijd bevredigend was, maar niet heel verrassend.

Titel: Moordspel
Auteur: Erna Barth
 
Genre: young adult
Aantal pagina's: 190
 
ISBN: 978 90 448 4666 9
Uitgever: Clavis
 
Verschenen: juli 0022
Prijs: onbekend

Als op een gegeven moment blijkt hoe Barth heeft nagedacht over de verbindingen in het verhaal is dat heel fijn. Puntje voor puntje worden de lijntjes getrokken en wat volgt zijn onthullingen die de personages naar elkaar en naar jou als lezer doen. De auteur sluit het geheel netjes af waardoor je het boek met een goed gevoel naast je neer legt na het uitlezen.

Wat ik extra leuk vind aan Moordspel is dat het een lekker boek is voor iedereen, ongeacht gender. Het is niet jongens- of juist meisjesachtig, het is gewoon een spannend verhaal dat iedereen die daar van houdt aan zal spreken.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Joep houdt van puzzels en detectives. Als het mooiste meisje van zijn klas hem vraagt te helpen bij een moordspel dat ze met een groep speelt, zegt hij dan ook geen nee.

Hij geniet van het spel, totdat ze op een spelavond daadwerkelijk het dode lichaam van een man vinden. Wie zit er achter de moord? Waarom wijzen aanwijzingen in het spel zijn richting uit? Joep gaat op onderzoek uit en stuit op de schokkende waarheid.

Een spannend verhaal over vriendschap, vertrouwen en verraad. Voor lezers vanaf 14 jaar.