De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

Noem geen namen - Astrid Sy

Geschreven op maandag 2 augustus 2021

Noem geen namen is een boek dat ik al langere tijd wilde lezen en eenmaal in handen, las ik het in een dag uit. Het verhaal is indrukwekkend en meeslepend. De moed en kracht van de mensen die zich verzetten en op die manier zoveel mogelijk mensen hebben geholpen is bewonderingswaardig.

Het is waardevol dat Sy dit verhaal toegankelijk heeft gemaakt voor jongeren. De oorlog wordt meer dan een begrip, er komen gezichten en persoonlijke verhalen bij.

Wat me aanspreekt in Noem geen namen is dat Sy zowel de medewerkers van de Crèche als de studenten die de kinderen van hen overnamen belicht. De helpers wisten zo min mogelijk van elkaar maar werkten wel ijzersterk samen om zoveel mogelijk kinderen weg te krijgen en onder te brengen bij gastgezinnen. Hun moed en handelen zijn zeer indrukwekkend.

Rosa werkt als kindverzorgster in de Crèche. Ze staat in tweestrijd wanneer ze ervoor kiest om in de Crèche te verblijven wanneer ze daar nodig is, en niet bij haar familie. Ze maakt volwassen keuzes die haast onmenselijk zijn en moet omgaan met verlies terwijl ze haar hoop niet mag verliezen.

Kaat wordt ook in korte tijd volwassen. Ze rolt in het verzet waar ze een stuk dapperder is dan ze zichzelf toedicht. Na zo’n driekwart van het boek maakt Sy grotere tijdssprongen waarin verdriet, moed, hartverscheurende taferelen en kracht door elkaar heen lopen.

Het nadeel van de beide kanten belichten is wel dat beide ‘organisaties’ een beetje oppervlakkig belicht worden. Er is niet de ruimte om er diep in te duiken. Wel is het Sy gelukt om recht te doen aan zowel de Crèche als de studenten verzetsgroepen en een goed beeld te geven. Dat is knap want ik kan me voorstellen dat er nog zoveel meer te vertellen is, maar dat je keuzes moet maken om het verhaal goed neer te zetten.

Hoewel het verhaal waargebeurd is, zijn verschillende personages en situaties verzonnen, maar wel gebaseerd op de werkelijkheid. Achterin legt Sy uit welke personen model hebben gestaan voor personages en ook wie ze voor dit boek heeft gesproken. Ook de namenlijst en de lijst met woorden achterin het boek zijn prettig voor het overzicht en de uitleg.

Dankzij het afrondende einde dat Sy heeft geschreven komen alle lijntjes bijelkaar. Er worden herinneringen opgehaald, verlies wordt gedragen en een manier om door te gaan met leven wordt gezocht.

Titel: Noem geen namen
Auteur: Astrid Sy
 
Genre: young adult
Aantal pagina's: 448
 
ISBN: 978 90 245 9262 3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 
Verschenen: april 2021
Prijs: onbekend

Het boek is nog eens extra aangrijpend omdat je weet dat, ondanks een aantal verzonnen dingen, het gros toch echt gebeurd is. Het is onvoorstelbaar hoe mensen elkaar dit aan konden doen en het is waardevol dat Sy dit verhaal toegankelijk heeft gemaakt voor jongeren. De oorlog wordt meer dan een begrip, er komen gezichten en persoonlijke verhalen bij.
Het taalgebruik is toegankelijk en de personages zijn herkenbaar omdat ze niet alleen maar moedige helden zijn, maar ook nog steeds jongeren die lachen, huilen, dansen en verliefd worden.

Dit alles gezegd hebbende vind ik het belangrijk om te benadrukken dat het boek zeker niet alleen geschikt is voor jongeren. Ik vind het boek ook voor volwassenen een absolute aanrader.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Noem geen namen is de indrukwekkende roman van historicus en presentator Astrid Sy over drie jonge vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redden.

Astrid kwam op het idee voor dit boek toen ze las over de moedige jonge vrouwen en mannen die in de oorlog betrokken waren bij het smokkelen van opgepakte Joodse kinderen in de Crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps.

Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen.

Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.