De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields
Beer zoekt een beste vriend Peter Horáček
Wildflower Summer 1, In jou... Kelly Moran
Heksenwinkel Kaye Umansky
Unlock! Jason Ward en Cyril Demaegd
Moordspel Erna Barth
Kijk niet achterom Joshilyn Jackson
De onbekende man Chantal van Mierlo
Veilig bevallen Beatrijs Smulders
Gegijzeld Clare Mackintosh
De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano

Pingwing - Rick Meijer

Geschreven op donderdag 21 oktober 2021

Dat Pingwing zich een beetje verveeld op de Zuidpool kan ik me best voorstellen. De dagen lijken hetzelfde en ook in de omgeving verandert weinig. Tijd voor een avontuur dus!

Meijer maakt in 'Pingwing' mooi duidelijk dat er een verlangen kan bestaan, maar dat deze in werkelijkheid niet altijd even rooskleurig is als de fantasie.

Meijer heeft een heel ander prentenboek geschreven dan Ik ben écht niet bang dat we al van hem kennen. Alhoewel, beide gaan in op diepere gevoelens, dus wat dat betreft is er wel een link.

Het moment dat het vliegtuigje aankomt op de Zuidpool is een moment dat voor mij iets te slordig gaat. Hoezo komt er plotseling een vliegtuigje aan? En de nog grotere vragen, wie is de piloot en hoezo mag Pingwing plots mee? Hier had iets meer inleiding mogen zijn. Doordat ik op dit punt even verward raakte, hadden de kinderen daar tijdens het voorlezen ook last van. Dit stukje haalde het boek echt wel een beetje naar beneden omdat ik zoiets slecht los kan laten.

De avonturen worden qua tekst kort verteld door Meijer. Dit is prima, hierdoor is het boek ook voor de echt jongere kinderen te volgen. Door de grote platen waarop veel te zien is, valt er ook genoeg met het voorleespubliek te bespreken over de illustraties en het verhaal.
Ook zijn er pagina’s zonder tekst. Persoonlijk vond ik dat een beetje jammer omdat ik graag het verhaal van de auteur wil volgen. Omdat hij bij andere pagina’s ook kort van stof is, valt er, zoals eerder gezegd, nog genoeg te bespreken over wat je op de prenten ziet. Een aantal regels tekst maakt dit niet minder.

De tekeningen van Van der Zalm zijn helder, maar voor mij ook iets te ‘hard’. Ik vind het moeilijk te omschrijven, maar ik denk dat het voornamelijk de lijnen zijn die mij die harde indruk geven. Wel vind ik het een hele goede keus om de prenten zo mooi groot en herkenbaar te maken. Dat maakt dit boek heel aantrekkelijk om interactief voor te lezen.

Titel: Pingwing
Auteur: Rick Meijer
Illustrator: Jade van der Zalm
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 38
 
ISBN: 978 90 216 8187 0
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: juli 2021
Prijs: onbekend

Meijer maakt in Pingwing mooi duidelijk dat er een verlangen kan bestaan, maar dat deze in werkelijkheid niet altijd even rooskleurig is als de fantasie. Verlangens mogen er zijn, maar Pingwing is ook dapper genoeg om onder ogen te zien dat het gras aan de overkant (of in dit geval aan de andere kant van de wereld) niet altijd groener is. Het is goed om op avontuur te gaan en verlangens te onderzoeken, zo kom je er vanzelf achter wat wel en niet bij je past.

 

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Pingwing vindt het maar saai op de Zuidpool. Je doet als pinguïn eigenlijk niet veel meer dan de hele dag met je familie waggelen: het spannendste wat Pingwing ooit heeft meegemaakt, was het gesnurk van zijn oom Jos…

Pingwing weet het dan ook zeker: hij wil weg, naar het zonnige zuiden. Hij belooft zijn vader en moeder dat hij iedere dag contact zal opnemen en hij vertrekt. Elke avond videobelt Pingwing naar huis en vertelt hij zijn ouders vol trots over de avonturen die hij die dag beleefd heeft. Over zijn tocht door de jungle bijvoorbeeld, en over hoe hij heeft gesurft op golven van wel zes neefjes en nichtjes hoog.

Maar heeft Pingwing wel echt zo’n fijne vakantie? Anders dan hij verwacht had, mist hij zijn familie en zijn thuis heel erg…