Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Pingwing - Rick Meijer

Geschreven op donderdag 21 oktober 2021

Dat Pingwing zich een beetje verveeld op de Zuidpool kan ik me best voorstellen. De dagen lijken hetzelfde en ook in de omgeving verandert weinig. Tijd voor een avontuur dus!

Meijer maakt in 'Pingwing' mooi duidelijk dat er een verlangen kan bestaan, maar dat deze in werkelijkheid niet altijd even rooskleurig is als de fantasie.

Meijer heeft een heel ander prentenboek geschreven dan Ik ben écht niet bang dat we al van hem kennen. Alhoewel, beide gaan in op diepere gevoelens, dus wat dat betreft is er wel een link.

Het moment dat het vliegtuigje aankomt op de Zuidpool is een moment dat voor mij iets te slordig gaat. Hoezo komt er plotseling een vliegtuigje aan? En de nog grotere vragen, wie is de piloot en hoezo mag Pingwing plots mee? Hier had iets meer inleiding mogen zijn. Doordat ik op dit punt even verward raakte, hadden de kinderen daar tijdens het voorlezen ook last van. Dit stukje haalde het boek echt wel een beetje naar beneden omdat ik zoiets slecht los kan laten.

De avonturen worden qua tekst kort verteld door Meijer. Dit is prima, hierdoor is het boek ook voor de echt jongere kinderen te volgen. Door de grote platen waarop veel te zien is, valt er ook genoeg met het voorleespubliek te bespreken over de illustraties en het verhaal.
Ook zijn er pagina’s zonder tekst. Persoonlijk vond ik dat een beetje jammer omdat ik graag het verhaal van de auteur wil volgen. Omdat hij bij andere pagina’s ook kort van stof is, valt er, zoals eerder gezegd, nog genoeg te bespreken over wat je op de prenten ziet. Een aantal regels tekst maakt dit niet minder.

De tekeningen van Van der Zalm zijn helder, maar voor mij ook iets te ‘hard’. Ik vind het moeilijk te omschrijven, maar ik denk dat het voornamelijk de lijnen zijn die mij die harde indruk geven. Wel vind ik het een hele goede keus om de prenten zo mooi groot en herkenbaar te maken. Dat maakt dit boek heel aantrekkelijk om interactief voor te lezen.

Titel: Pingwing
Auteur: Rick Meijer
Illustrator: Jade van der Zalm
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 38
 
ISBN: 978 90 216 8187 0
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: juli 2021

Meijer maakt in Pingwing mooi duidelijk dat er een verlangen kan bestaan, maar dat deze in werkelijkheid niet altijd even rooskleurig is als de fantasie. Verlangens mogen er zijn, maar Pingwing is ook dapper genoeg om onder ogen te zien dat het gras aan de overkant (of in dit geval aan de andere kant van de wereld) niet altijd groener is. Het is goed om op avontuur te gaan en verlangens te onderzoeken, zo kom je er vanzelf achter wat wel en niet bij je past.

 

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Pingwing vindt het maar saai op de Zuidpool. Je doet als pinguïn eigenlijk niet veel meer dan de hele dag met je familie waggelen: het spannendste wat Pingwing ooit heeft meegemaakt, was het gesnurk van zijn oom Jos…

Pingwing weet het dan ook zeker: hij wil weg, naar het zonnige zuiden. Hij belooft zijn vader en moeder dat hij iedere dag contact zal opnemen en hij vertrekt. Elke avond videobelt Pingwing naar huis en vertelt hij zijn ouders vol trots over de avonturen die hij die dag beleefd heeft. Over zijn tocht door de jungle bijvoorbeeld, en over hoe hij heeft gesurft op golven van wel zes neefjes en nichtjes hoog.

Maar heeft Pingwing wel echt zo’n fijne vakantie? Anders dan hij verwacht had, mist hij zijn familie en zijn thuis heel erg…