Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Stil maar - Carla Kovach

Geschreven op dinsdag 3 maart 2020

Er is een nieuwe serie in boekenland en wel die over detective Gina Harte. Een aanrader voor fans van M.J. Arlidge en Robert Bryndza!

Waar ik eerder in het boek de echte spanning nog weleens miste, maakte het laatste gedeelte veel goed! Daar kwamen ineens een heerlijke opbouw, de 'pageturner' spanning en uiteindelijk de finale die je je nagels kost.

De spanning die je verwacht door de tekst op de achterflap voelde ik niet altijd. Er miste een bepaalde dreiging, een sfeer die het gevoel gaf dat alles kon gebeuren. Dat terwijl de dader wel wordt neergezet als een personage die impulsieve acties kan ondernemen.

Wellicht komt dit omdat Kovach met dit eerste deel over Gina Harte een goede fundering wilde leggen om verder op te kunnen bouwen. Er wordt de ruimte genomen om niet alleen de zaak te belichten maar ook het privé leven van Gina. Soms viel Kovach iets teveel in herhaling, een persoonlijk gedeelte is prettig om het personage te leren kennen maar je moet niet teveel in hetzelfde blijven hangen. Mijn hoop is dat er vanaf het volgende deel wat meer vaart in de boeken zal zitten.

Wel leest het verhaal fijn. Het is vloeiend geschreven en afwisselend in perspectief.

Titel: Stil maar
Auteur: Carla Kovach
 
Genre: thriller
Aantal pagina's: 320
 
ISBN: 978 90 225 8827 7
Uitgever: Boekerij
 
Verschenen: maart 2020

De zaak is moeilijk maar je hebt wel het gevoel dat het team enigszins begrijpt waar het mee bezig is. Ze denken logisch na en raken langzaamaan op het goede spoor. Doordat de dader soms ook nog riskante keuzes maakt, kan hij maar zomaar ontmaskert worden. Maar lukt dit ook? En zijn ze dan nog op tijd? Dit, samen met het beeld dat je krijgt van de dader, zorgt door het boek heen voor de meeste spanning.

Het lijkt bijna alsof Kovach naar het einde toe zelf steeds beter in het verhaal komt te zitten. Waar ik eerder in het boek de echte spanning nog weleens miste, maakte het laatste gedeelte veel goed! Daar kwamen ineens een heerlijke opbouw, de ‘pageturner’ spanning en uiteindelijk de finale die je je nagels kost. Dat maakt dan ook dat ik het boek toch tevreden heb weggelegd en heel benieuwd ben naar wat Kovach in het volgende deel voor ons in petto heeft. Het tweede deel van de Gina Harte-serie is inmiddels verschenen en heet Dit heb je verdiend.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Regen ketste van Debbies paraplu, terwijl ze zich over het verlaten industrieterrein haastte. Er stopte een bestelbusje naast haar.

“Jij ziet eruit alsof je wel een lift kunt gebruiken,’ zei de chauffeur met een warme glimlach.

Deborah Jenkins trekt haar jas aan en stapt de stromende regen in, op weg naar huis. Ze zal er nooit aankomen. In plaats daarvan wordt ze gedrogeerd en een busje in getrokken. Ze wordt wakker in een ijskoude, aardedonkere kamer, met een ketting om haar enkel die is vastgezet in de muur. Hier zal ze de komende vier jaar blijven.

Detective Gina Harte kent de zaak van Deborah Jenkins van buiten. De jonge moeder verdween spoorloos en maanden van intensief politieonderzoek leidden tot niets. Deborah wordt al jaren dood gewaand. Dan wordt op de drempel van de bibliotheek een baby gevonden, in lompen gehuld en te vondeling gelegd. Een anonieme beller tipt de politie om vooral een DNA-test te doen. Gina Harte is al snel ter plaatse, maar is niet voorbereid op de uitslag: de pasgeboren baby is het kind van Deborah. Ze leeft nog. Maar waar?