De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp

Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp

Geschreven op maandag 24 januari 2022

Veldkamp valt met de deur in huis waardoor je meteen in het verhaal zit. Tiffany Dop wil graag een baby en daar heeft ze zo haar redenen voor. Deze redenen worden vrij snel duidelijk en ondanks de overhaaste beslissing snap je wel waar haar verlangen vandaan komt.

Tiffany is iemand waar je medelijden mee hebt omdat je haar zoveel meer gunt, maar tegelijk maakt ze bewondering in je los.

Nu heb ik het boek als volwassene gelezen en ik ben toch benieuwd hoe iemand uit de doelgroep dit verhaal ziet of beleefd. Mijn eerste gedachte is dat Tiffany ver van veel leeftijdsgenoten af zal staan waardoor ik me afvraag of dit boek wel aan zal spreken en of het verhaal helemaal begrepen zal worden.

Tegelijkertijd zijn tieners niet gek en zullen er nog altijd teveel onder hen zijn die zich wel terugzien in Tiffany. Voor hen zou dit juist een heel warm en herkenbaar verhaal kunnen zijn.
Dat alles maakt dat ik Tiffany Dop enigszins lastig te beoordelen vind voor de doelgroep.

Titel: Tiffany Dop
Auteur: Tjibbe Veldkamp
 
Genre: jeugd (12+)
Aantal pagina's: 118
 
ISBN: 978 90 477 1367 8
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: december 2021
Prijs: € 14,99

Wat ik heb gemist is een echt einde, maar het kan ook de bedoeling van Veldkamp zijn geweest dat je de rest zelf invult.
Tiffany is iemand waar je medelijden mee hebt omdat je haar zoveel meer gunt, maar tegelijk maakt ze bewondering in je los. Haar nuchtere kijk, haar moed en vaardigheden hebben haar al ver gebracht.

Tiffany Dop is een intrigerend boek dat je een heel klein inkijkje geeft in het leven van iemand waarbij een veilige thuissituatie ontbreekt. Korte tijd ben je als een vlieg op de muur en na het dichtslaan hoop je alleen maar dat kinderen zoals Tiffany allemaal snel hun eigen juf Daan, Olivier of Odette tegenkomen.

Bestel Tiffany Dop via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 14,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Tiffany Dop, bats veur de kop, heeft het niet makkelijk. Ze woont in een achterbuurt. Haar moeder is een prostituee, haar twee halfbroers zijn vechtjassen die het liefst roken en tv kijken. En Tiffany is zelf ook geen lieverdje. Je moet geen ruzie met haar krijgen.

Maar dan krijgt ze bij de supermarkt opeens een baby in haar armen gedrukt en de stoere, harde Tiffany smelt. Dat gevoel wil ze opnieuw ervaren maar hoe? Al snel heeft ze een plan. Een bizar, schokkend plan. Hoe zal dat gaan?