Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas
Pleegkind Claire Keegan
Denk aan mij Frances Liardet
Het begint met de geur van ... Kelly Moran
De reis van Grote Panda & K... James Norbury
Dierenarts Daantje en de di... Lizette de Koning
De heks in mij Loes den Hollander
Met Filippa Fazant naar de ... Briony May Smith
Drie dates Beth O'Leary

Twee broers uit Auschwitz - Malka Adler

Geschreven op maandag 12 oktober 2020

Een verhaal van overlevenden van de Holocaust zelf. Nog niet zo lang geleden las ik een ander boek dat zich afspeelde in de Tweede Wereldoorlog en welke een grote indruk maakte. Ik was dan ook benieuwd naar het verhaal van deze twee broers. Niet omdat het mooi is wat zij mee moesten maken, maar omdat het iets is om nooit te vergeten.

Het verhaal is indringend, juist omdat het een persoonlijk en heftig verhaal is. Het voelt écht, maar door de warrige vertelstijl vond ik het boek ingewikkeld om te volgen.

Twee broers uit Auschwitz maakt zeker indruk, laat ik dat voorop stellen. Er komen gruwelijke dingen voor in het verhaal en ik vond sommige dingen schokkend om te lezen. Het is rauwer beschreven dan ik verwacht had. De woordkeuze vond ik soms lastig. Ik heb met enige regelmaat woorden op moeten zoeken omdat ik de betekenis niet kende.

Titel: Twee broers uit Auschwitz
Auteur: Malka Adler
 
Genre: Historische biografie
Aantal pagina's: 416
 
ISBN: 978 90 239 6009 6
Uitgever: Mozaïek
 
Verschenen: augustus 2020

De schrijfstijl is niet aan mij besteed. Hoewel het verhaal zeker indruk maakt, vond ik het geheel warrig overkomen. Van de ene naar de andere broer (die ook nog eens ieder twee of drie verschillende namen hebben gedragen), de ene naar de andere situatie, ik miste samenhang. En dan zijn er ook nog hoofdstukken tussendoor vanuit de auteur zelf. Wellicht was het de bedoeling van Adler om dichtbij de manier van vertellen van de broers te blijven, maar mij hield het tegen om goed in het verhaal te komen.

Het verhaal is indringend, juist omdat het een persoonlijk en heftig verhaal is. Het voelt écht, maar door de warrige vertelstijl vond ik het boek ingewikkeld om te volgen.  Ik snap de keuzes van Adler zeker wel, vooral dat ze deze manier van vertellen heeft gekozen, maar het was fijner geweest als ze op andere punten meer duidelijkheid had geboden. Ondanks deze punten geven de broers een indrukwekkende kijk op hun leven tijdens en na de oorlog.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Hongarije, 1944. De Joodse broertjes Dov en Yitzhak wonen in een klein dorp in de bergen, afgesloten van de wereld en de oorlog die daar woedt. Maar op een dag stormen de nazi’s het dorp binnen…

Dov en Yitzhak overleven de holocaust, bouwen een bestaan op in Israël en zwijgen over wat ze meemaakten.

Zes decennia later verbreken de broers eindelijk de stilte. Met hun oude buurmeisje Malka praten ze voor het eerst over hun rauwe herinneringen aan de verschrikkingen – opdat het nooit vergeten zal worden.