Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Vergeet mij niet - Janny van der Molen

Geschreven op donderdag 31 maart 2022

Anne Frank is natuurlijk wereldberoemd, maar tegelijkertijd zijn er zoveel andere mensen met een verhaal. Wat ik mooi vind aan Vergeet mij niet is dat Anne de verbindende schakel is tussen de mensen wiens verhaal nu aan bod komt en dat zij er af en toe wel in voor komt, maar dat in dit boek anderen de kans hebben gekregen om hun verhaal te vertellen door Janny van der Molen.

De nadruk ligt op het menselijke aspect, ik denk dat dat een rol speelt in de mooie weergave van deze verhalen. 

Ieder hoofdstuk begint met een introductie van de persoon, dat is erg prettig om alvast een beeld te krijgen van degene waarover je gaat lezen. Waar ik erg aan moest wennen was dat het verhaal zelf iedere keer zo open eindigde. Nu moet ik bekennen dat ik wellicht iets te gretig was begonnen aan dit boek waardoor ik de inhoudsopgave niet goed had bekeken… Aan het eind van het boek staat namelijk nog kort beschreven hoe het verhaal van deze mensen verder ging. Tegelijkertijd is mij niet helemaal duidelijk waarom de auteur voor deze vorm heeft gekozen. Zo blijf je als lezer namelijk wel continu bladeren, na ieder verhaal wilde ik weten hoe het de persoon vergaan was.

Titel: Vergeet mij niet
Auteur: Janny van der Molen
Illustrator: Martijn van der Linden
 
Genre: jeugd (10+)
Aantal pagina's: 304
 
ISBN: 978 90 216 8247 1
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: februari 0009

Een andere prachtige toevoeging zijn de foto’s achterin het boek. De illustraties in Vergeet mij niet zijn mooi en komen zeker overeen met de werkelijkheid, maar die foto’s maken het toch nog een stuk echter. Dit zijn echte mensen met echte verhalen die echt gebeurd zijn. Ook voor een volwassene blijft dat een bizarre gedachte.

Hoewel het boek in de eerste plaats is geschreven voor jongeren, vind ik het ook voor volwassenen zeer waardevol om te lezen. Het taalgebruik is zeker gericht voor de jeugd, maar is tegelijkertijd niet kinderachtig of zo gebruikt dat het als volwassene minder prettig is om te lezen. De auteur weet daarnaast heel mooi de balans te houden tussen de afschuwelijke en lelijke waarheid van wat er gebeurd is en een manier van vertellen waardoor de jeugd het wel kan lezen. De nadruk ligt op het menselijke aspect, ik denk dat dat een rol speelt in de mooie weergave van deze verhalen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Vriendschap was belangrijk voor Anne Frank, in het Achterhuis schreef ze brieven aan een niet-bestaande Kitty en dacht ze regelmatig aan vriendinnen als Jacqueline van Maarsen en Hannah Goslar. Maar van slechts een aantal vrienden is iets meer bekend. Wat is hun verhaal?

Janny van der Molen deed het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar mensen als Peter Schiff, Helmut Silberberg, Juultje Ketellapper, Sanne Ledermann, Mary Bos en Peter van Pels en zet ze op zorgvuldige wijze in hun eigen recht, in plaats van ze alleen figuranten in het verhaal van Anne Frank te laten zijn.