Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Voetstappen in de donkere nacht - Rindert Kromhout

Geschreven op maandag 31 mei 2021

In eerste instantie ben je geneigd te denken dat het onderwerp van de ‘sprekende beelden’ te ingewikkeld is voor kinderen. De mooie cover van Halfmouw maakt dat het boek je toch naar zich toetrekt en doordat je dankzij de achterflap merkt dat Kromhout de lezer meeneemt en laat kijken door de ogen van kinderen, ga je overstag.

Het is zeker een boek om aan te raden juist omdat het ook gewoon een verhaal vol avontuur is waarin 'er iets van leren' bijzaak is.

Dankzij de kaart die binnenin getekend is, heb je een idee waar de beelden zo ongeveer staan in de stad. Het helpt je om een beeld te vormen in je hoofd en zo het verhaal te volgen. De vormgeving met de briefjes is erg leuk gedaan. Het zorgt voor afwisseling en maakt het lezen van dit boek nog eens een stukje extra aantrekkelijker. Dit is een hele goede keuze geweest!

Hoewel Kromhout het verhaal zeker prima op kinderniveau weet neer te zetten, speelt het verhaal zich niet alleen af in een ver verleden, maar ook nog in een ander land. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het wat moeilijker is om volledig in het verhaal te zitten. Dat kan zijn doordat niet bekend is wie of wat een paus is en het kan moeilijk zijn om je voor te stellen hoeveel macht een burgemeester heeft. Toch kan dit ook een aanleiding zijn voor mooie gesprekken met kinderen. Wat vinden zij van de macht van de burgemeester? Waarom is er een paus en wat doet hij?

Titel: Voetstappen in de donkere nacht
Auteur: Rindert Kromhout
Illustrator: Saskia Halfmouw
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 90
 
ISBN: 978 90 258 8107 8
Uitgever: Leopold
 
Verschenen: mei 2021

Toch is het verhaal origineel en is het leuk hoe Kromhout een stukje geschiedenis op kinderniveau weet te vertellen. Gedeeltelijk is het toch waargebeurd. Dat hij achterin het boek nog een stukje uitleg geeft bij foto’s van de echt beelden vind ik zeker een meerwaarde hebben. Kinderen die hier geen interesse hebben slaan het boek gewoon dicht wanneer het verhaal afgelopen is, maar nieuwsgierige kinderen die wel wat meer willen weten, krijgen die kans op deze manier.

Voetstappen in de donkere nacht zal niet direct ieder kind aanspreken, wellicht door het stoffige imago van geschiedenis, maar het is zeker een boek om aan te raden juist omdat het ook gewoon een verhaal vol avontuur is waarin ‘er iets van leren’ bijzaak is. Gelukkig zijn er daarnaast ook de illustraties van Halfmouw die zo goed en aantrekkelijk zijn waardoor een boek met haar illustraties kinderen er toch toe aanzetten het boek op te pakken. Zelfs wanneer de illustraties niet in kleur zijn. Dat is knap!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Voetstappen in de donkere nacht is een spannend avontuur over de verschillen tussen arm en rijk in historisch Rome.

Rome, vele jaren geleden. Aan standbeelden overal in de stad hangen plotseling (verboden) protestbriefjes. De ‘sprekende beelden’ beklagen zich over de enorme verschillen tussen arm en rijk. Het volk begint te morren en de woedende machthebbers maken jacht op de briefschrijvers.

Wanneer Renzo en Lucia ontdekken dat hun ouders erachter zitten en het verspreiden van de briefjes steeds gevaarlijker wordt, nemen zij deze taak op zich. Want wie verdenkt er nu een jongen met een voetbal? Of een meisje dat haar weggelopen kat zoekt?