999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett

Voordat je wist wie ik was - Jacqueline Bublitz

Geschreven op woensdag 3 november 2021

De achterflap is al intrigerend, maar de inhoud brengt je nog zoveel meer. Bublitz heeft een unieke ‘point of view’ gecreëerd. Twee vrouwen, onbekenden voor elkaar, en toch ontstaat er een bijzondere en ongrijpbare connectie.

De achterflap is al intrigerend, maar de inhoud brengt je nog zoveel meer.

Je wéét vooraf al dat Alice vermoord wordt, maar verrassend genoeg maakt dat je beleving als lezer niet minder. Misschien zorgt het er juist wel voor dat je het verhaal intenser beleefd. Ondanks de wetenschap dat Alice iets vreselijks staat te gebeuren, maakt ze geen zielige of kwetsbare indruk. Het tegenovergestelde juist. Ze groeit terwijl je leest, ze doet, leert en ervaart.

Ruby worstelt met haar eigen demonen die alleen maar angstaanjagender worden wanneer ze Alice vindt. Ruby voelt aan als een kwetsbaar personage, maar tegelijk ook veerkrachtig. Ook zij groeit en gaat dapper door.
De andere personages die deze vrouwen tegenkomen in Voordat je wist wie ik was zijn net zo innemend. Je merkt dat Bublitz het talent heeft om de lezers te beroeren met haar personages. Ze voelen zo echt, zo mooi met hun tegenslagen en hun kracht waar ze zich niet altijd van bewust zijn.

Heel af en toe verliep het verhaal wat traag. Of wellicht was ik op die momenten gewoon wat te ongeduldig, dat kan ook. Toch weet de auteur je steeds weer opnieuw te grijpen waardoor die momenten nooit lang duren.

Titel: Voordat je wist wie ik was
Auteur: Jacqueline Bublitz
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 304
 
ISBN: 978 90 468 2750 5
Uitgever: Nieuw Amsterdam
 
Verschenen: september 2021
Prijs: € 21,99

Alice en Ruby vloeien gemakkelijk in elkaar over. Ik heb ervan genoten dat Alice bleef, dat het niet echt plotsklaps afgelopen is. Bublitz laat je dieper nadenken over dingen waar je normaal niet bij stilstaat. Wat gebeurt er met die jogger, die wandelaar of die fietser die een lijk vindt? Wat is het verhaal achter die onbekende overledene? Privacy zou ook na de dood gerespecteerd moeten worden en een dader zou juist minder aandacht moeten krijgen dan vaak het geval is.

Voordat je wist wie ik was is een pareltje. Een boek dat je langzaam meevoert langs prachtige personen, de stad die nooit slaapt en (on)beantwoorde vragen.

Bestel Voordat je wist wie ik was via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 21,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Toen ze op haar achttiende verjaardag aankwam in New York met niets meer dan 600 dollar cash en een gestolen camera, was Alice Lee op zoek naar een frisse start. Nu, een maand later, is ze het ongeïdentificeerde slachtoffer van een moord.

Ook Ruby Jones probeert een nieuw leven te beginnen. Nadat ze de halve wereld over is gereisd voelt ze zich eenzamer dan ooit. Maar dan vindt ze het lichaam van Alice aan de oever van de Hudson.

Ruby raakt gefascineerd door Alice en kan haar niet meer loslaten. Ze wil weten wie deze jonge vrouw is, en haar het einde geven dat ze verdient.

Voordat je wist wie ik was is niet alleen een spannende whodunit – in deze krachtige, hoopvolle roman worden ook andere vragen gesteld: wie was Alice? En wat liet ze achter? De antwoorden zullen je verrassen.