De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

Voorlezen met Kolletje en Dirk - Pieter Feller

Geschreven op zaterdag 19 december 2020

Een jaar of drie geleden was ik in een boekwinkel en zocht ik wat nieuws om voor te kunnen lezen aan Helena. Zij was toen net vier en ik wilde een wat dikker boek met meer verhalen. Een medewerkster tipte ons Kolletje, dat had ze zelf ook jarenlang voorgelezen aan haar eigen dochter. Dat advies bleek een schot in de roos en naast Kolletje tovert verhalen en De dikke Kolletje kunnen we nu volop genieten van Voorlezen met Kolletje en Dirk.

Feller weet zó goed aan te sluiten bij de belevingswereld van kleuters en de verhalen begrijpelijk te houden zonder dat het saai wordt.

Het boek is iets kleiner van formaat dan de voorgaande bundels. Persoonlijk is het me nog niet gelukt om daar helemaal aan te wennen. De opmaak lijkt iets minder speels doordat er wat minder ruimte is. Helena heb ik hier niet over gehoord trouwens. De tekeningen van Natascha Stenvert zijn weer geweldig als altijd. Kleurrijk, herkenbaar, speels en waanzinnig aantrekkelijk. Doordat er gekozen is voor verschillende kleinere illustraties op de pagina’s, tussen de tekst door, krijgt het geheel niet alleen dat speelse effect, maar trekt het ook aan tot het zelf lezen van de verhalen. Helena is inmiddels zeven en ik zie d’r nog regelmatig met haar neus in een Kolletje boek.

Titel: Voorlezen met Kolletje en Dirk
Auteur: Pieter Feller
Illustrator: Natascha Stenvert
 
Genre: kinderboek
Aantal pagina's: 374
 
ISBN: 978 90 245 9228 9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 
Verschenen: november 2020
Prijs: onbekend

Het is ideaal om zoveel verschillende boeken in één bundel te hebben. Het viel me wel op dat de toversokken van Kolletje niet meer zo goed lijken te werken. Ergens vind ik dat wel jammer omdat juist die toversokken haar net een beetje specialer maakten.

Toch is Voorlezen met Kolletje en Dirk een perfecte aanvulling op  Kolletje tovert verhalen en De dikke KolletjeFeller weet zó goed aan te sluiten bij de belevingswereld van kleuters en de verhalen begrijpelijk te houden zonder dat het saai wordt.  Je hebt weleens verhalen die niet leuk zijn om vaker voor te lezen. Daar hoef je met Kolletje niet bang voor te zijn! Wanneer Julian wat ouder is, begin ik vol enthousiasme opnieuw met het voorlezen van alle verhalen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Samen met haar vriendje Dirk beleeft Kolletje allerlei avonturen. Ze verkennen samen de vier seizoenen, hebben veel plezier op de kermis en leren alles over families nadat ze een geadopteerd meisje in hun klas krijgen.

In deze uitgave zijn Lentekriebels, Taart met zomerkoninkjes, Herfstbeesten, Koning Winter valt in het water, Naar de kermis en Allemaal familie gebundeld. Ideaal om in de klas of thuis uit voor te lezen!