Het boek begint met een wijs voorwoord van Tonke Dragt zelf en eindigt met een prachtig nawoord van Rindert Kromhout. Dit samen vormt het perfecte begin en einde voor het verhaal dat er tussenin geschreven staat. Vooral na het lezen van het nawoord wordt glashelder dat dit verhaal eigenlijk heel persoonlijk is en voor een groot deel al bestond voordat dit boek er kwam. Ik vind het moeilijk te zeggen of het uitgebreide nawoord van Kromhout goed te volgen is voor kinderen, maar dit is niet zo erg. De kinderen die dit wel helemaal lezen en begrijpen zullen het een bijzondere toevoeging vinden, terwijl kinderen die het niet lezen of begrijpen geen belangrijke dingen voor he ervaren van het verhaal zullen missen.
Meester Tom is zo'n meester die je alle kinderen gunt, het is prachtig hoe Kromhout en Dragt hem en zijn manier van werken weten te beschrijven.

Laurenzo is nog niet zo lang geleden begonnen op een andere school, in een nieuwe klas, net zoals zijn klasgenoten. Ze kennen elkaar in het begin dus nog nauwelijks en allemaal hebben ze vervelende ervaringen met ‘reguliere’ kinderen op hun vorige school of in de buurt waar ze wonen. Meester Tom is zo’n meester die je alle kinderen gunt, het is prachtig hoe Kromhout en Dragt hem en zijn manier van werken weten te beschrijven. Je wordt meegenomen in de groei van deze groep kinderen en hun groepsvorming. Persoonlijk vind ik het erg leuk dat er gekozen is voor een klas met kinderen die wat minder doorsnee zijn. Dit is een keer iets anders en naar mijn mening worden ze op een goede en mooie manier neergezet.
De beroemde schrijfster in dit boek, Lavinia Morgenster, is een wonderbaarlijk type. Eigenzinnig, creatief en vol fantasie en empathie. Samen met meester Tom zorgt ze ervoor dat de hele klas een bijzonder avontuur meemaakt. De boodschap van dit boek is niet nieuw. Het komt erop neer dat je met boeken op reis kunt gaan en van alles kunt beleven. Boeken lezen is een rijkdom, het geeft je zoveel meer dan enkel wat ontspanning. Ik hoop dan ook dat kinderen deze boodschap mee zullen nemen uit dit verhaal.
Ik vind het prachtig hoe Dragt en Kromhout hun eigen verhaal samen hebben omgezet naar een kinderboek (welke ook leuk is voor volwassenen trouwens!). Ik heb veel invloeden van Dragt geproefd in het geheel maar tegelijk zie je ook zeker Kromhout terug, knap om dit samen zo neer te zetten!
Auteur: Rindert Kromhout en Tonke Dragt
Illustrator: Linde Faas
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 122
ISBN: 978 90 258 8181 8
Uitgever: Leopold
Verschenen: december 2021
Faas heeft de mooie tekeningen gemaakt voor Wie achter deze deur verdwaalt. Een goede keuze denk ik want haar illustraties passen goed bij de mysterieuze sfeer die wordt neergezet door Kromhout en Dragt. Het enige dat ik zelf enigszins jammer vond, was dat de tekeningen in zwart-wit zijn omdat de illustraties van Faas me nog meer in weten te pakken wanneer deze in kleur zijn.
Lees van deze auteurs bijvoorbeeld ook eens:
Ik ga bij Japie wonen – Rindert Kromhout
Voetstappen in de donkere nacht – Rindert Kromhout
Ik wil (niet) naar school! – Rindert Kromhout
The Letter for the King (De brief voor de koning) – Tonke Dragt